Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Orolig mamma: Skolplikt – nej, inte om mitt barn mår dåligt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Dagens skola ställer enorma krav på barnen. Ta deras mående på största allvar, skriver "Orolig mamma".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

I dag är det väldigt många barn som mår dåligt i skolan. Sverige har över 1 000 skolpliktiga barn som har en ogiltig frånvaro i mer än en månad. Det är inte bara barn med någon NPF-diagnos, utan det finns även barn som upplever skolan som stressig och ångestfylld.

Barn visar att de mår dåligt genom att bli arga, slåss och bitas. Huvudvärk, magont, mindre aptit och svårt att sova är även tecken på psykiska problem. Barn behöver vuxna att kunna vända sig till. Som lyssnar och stöttar. Inte tvingar i väg dem till ett ställe där de inte orkar vara.

Att må psykiskt dåligt under sin uppväxt kan ha enorma effekter som sitter kvar även när de är vuxna. Så som sociala beteendestörningar, kommunikationsstörningar och psykosomatiska störningar. Många ungdomar vänder sig även till droger och alkohol i ung ålder när de mår som sämst. Detta blir i längden en enorm påfrestning på samhället i långa loppet.

Annons

Annons

Men i Sverige råder det skolplikt. Alla barn ska gå i skolan, det står i den svenska lagstiftningen. Och visst är det lättare att få ett arbete när man blivit vuxen om man har gått i skolan. Allt det stämmer bra. Men eftersom barnen inte kan bli sjukskrivna när de går i skolan, får de aldrig chansen att andas. Detta påverkar att de i vuxen ålder inte klarar av att ta ett arbete. De har fortfarande inte kommit tillbaka från den psykiska ohälsan de upplevde när de gick i skolan, då de aldrig fick chansen att andas.

Så här skriver Viveca Östberg 2016 (sociolog på Stockholms universitet): "Vi har sett ett mycket starkt samband mellan upplevelsen av höga krav i skolan och dålig hälsa under skoltiden i form av psykiska besvär eller stressrelaterade somatiska besvär."

Sluta att kräva att barnen ska ligga i topp i skolan. Dagens skola ställer enorma krav på barnen. Ta deras mående på största allvar. Jag menar inte bara att det är föräldrarnas ansvar att få barnet att må bättre, utan ansvaret ligger på skolan också. Barnet måste få lugn och ro utanför den stressande och ångestfyllda skolan ett tag.

Kontentan av det hela är att vi måste låta barnen få hjälp, stöttning och förståelse när de mår dåligt. Vi vuxna förväntar oss samma sak. Skolan har alldeles för stora krav på barnen och vad de ska hinna lära sig innan de går ut nian. Dessa krav som finns i dag gör att många barn och ungdomar känner sig misslyckade när de inte kan och orkar prestera, vilket leder till sämre självkänsla och en ond spiral bildas i deras tankar.

Annons

Annons

Behöver vi verkligen sätta betyg på barnen reda från årskurs sex och är det verkligen rätt att barnen ska kunna "kugga" sin skolgång? Vi behöver förstå att om vi ger dem den återhämtningen som de behöver NÄR de behöver den, skapar vi människor som i framtiden mår bättre och klarar sig bättre än vad de skulle ha gjort om de inte fick hjälpen de behövde när de var unga.

Skolan ska vara anpassad för alla barn, men alla barn är inte anpassade för skolan.

Orolig mamma

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan