Annons

Annons

Annons

Debatt
Använd cykelhjälm – den kan vara skillnaden mellan liv och död

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag är en upprörd tjej på 13 år som tycker att alla borde använda cykelhjälm.

Politikerna borde se över lagen så att de vuxna börjar visa hur det ska gå till om man vill ha livet i behåll, skriver signaturen "Cyklist med dödsångest".

Bild: TT, Arkivbild

Häromdagen såg jag en tjej som jag vet är ett år yngre än mig och hon åkte jättefort på en elsparkcykel utan hjälm! Hade hon glömt den hemma? Nej, den hängde på styret!

Detta är inte första gången jag ser någon cykla utan hjälm, utan tvärtom. Det är många som inte har det. Varför?

För det första så är det olagligt för de under 15 år att cykla utan hjälm, ändå har majoriteten av de i min ålder inte hjälm när de cyklar. Trafikverkets undersökningar tyder på att endast hälften av 13–15-åringar använder hjälm och det är en radikal minskning från tidigare år. För vuxna är det något som rekommenderas starkt, men jag anser att det borde bli lag på det.

Annons

Annons

Dessutom så är det livsfarligt att cykla utan hjälm! Detta gäller inte bara barn utan er vuxna också! Enligt NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) så skulle två av tre huvudskador hos cyklister undvikas om man skulle använt cykelhjälm. Huvudskadorna man riskerar är farliga och kan leda till skador som ej går att återgäldas, till och med dödsfall!

Många anser att det är slöseri på pengar, men en normal cykelhjälm behöver inte vara dyr utan kostar som tre lördagsinhandlingar av godis – och med tanke på vad man får så är det ingenting. Jag lovar att du kommer ångra när du ligger där med tredje gradens hjärnskada, att du inte köpte den där hjälmen för 300 spänn.

Många påstår att de cyklar säkert och inte riskerar att ramla. Men du behöver inte vara orsaken till olyckan. Det kan komma någon bakifrån och köra in i dig eller att du tippar över någon liten sten som du inte märker.

Det är tydligt att cykelhjälm anses som töntigt, men om alla skulle använda det skulle det normaliseras och ingen skulle ha någon åsikt om det. Nu pratar jag inte bara om barn och tonåringar utan också om er vuxna! Barnen kollar på er, lär av er, så om ni inte använder hjälm är det inte konstigt att barnen inte heller gör det. Det finns inga fördelar med att inte använda hjälm!

Därför uppmanar jag alla att använda cykelhjälm för att undvika farliga skador. Den kan vara skillnaden mellan liv och död.

Politikerna borde se över lagen så att de vuxna börjar visa hur det ska gå till om man vill ha livet i behåll!

Cyklist med dödsångest

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan