Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Moderaterna står upp för arbetslinjen – och vi vill ta krafttag mot fusket

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Moderaterna är Sundsvalls arbetarparti, skriver Oskar Brusell (M). Foto: Emmelie Hedenström

Annons

Erfan Kakahani (V), vice ordförande i individ- och arbetsmarknadsnämnden, skriver, i en insändare i ST 17/5, en rad felaktigheter om Moderaternas politik i nämnden. Medan han skrev den debattartikeln befinner sig fler i långtidsarbetslöshet än på länge och över hälften av alla utrikes födda barn har fortsatt låg ekonomisk standard i Sundsvall.

Om jag vore Erfan Kakahani skulle jag, istället för att smutskasta och vantolka Moderaternas förslag, lägga fokus på att forma mina egna och ta ansvar för arbetslösheten.

Moderaterna står till skillnad från Vänsterpartiet upp för arbetslinjen på riktigt. Vi är Sundsvalls arbetarparti. Vi vill stärka aktiviteterna för människor som varit länge utan arbete, för människor med psykisk och fysisk ohälsa, för människor med missbruksproblematik och för personer med daglig verksamhet enligt LSS. Vi vill prioritera samhällsorientering och språkinlärning så att fler barn ska få se sina föräldrar gå till jobbet. Vi vill tillsammans med näringslivet se till att sänka trösklarna till arbetsmarknaden för de som varit borta från den länge. Alla dessa förslag bottnar i att vi tror på individens förmåga och vill att samma individ ska bort från utanförskap. Arbetslösheten ligger fortsatt högt i Sundsvall – vad har Vänsterpartiet gjort denna mandatperiod för att minska den?

Annons

Annons

Arbetslinjen innebär också att samhället har tydliga förväntningar på den enskilde. Vi vill ta ett krafttag mot fusket eftersom att stöd är till för behövande – inte bedragare. Det är en rätt så okontroversiell åtgärd om man är rädd om skattebetalarnas pengar.

Och sist men inte minst, ekonomin. Individ- och arbetsmarknadsnämnden har sedan nämnden bildades aldrig gjort ett positivt ekonomiskt resultat. Hur menar Erfan Kakahani, att man långsiktigt kan säkerställa goda insatser, råd och stöd inom nämndens viktiga ansvarsområden när man år efter år ser ett underskott på sista raden? Självklart kommer detta ge negativa effekter på de insatser vi erbjuder.

Jag började engagera mig politiskt eftersom jag tror på individens förmåga och vill därigenom bidra till en utveckling där färre får känna sin frihet begränsad på grund av utanförskapet. Att summera den drivkraften till att "Moderaterna vill jaga fattiga" är under all kritik. Det finns inte ett uns av sanning i det uttalandet.

Jag tvivlar inte en sekund på att Erfan Kakahani gav sig in i politiken av de rätta anledningarna, trots att vi sällan håller med varandra. Låt oss därför vuxet diskutera om hur vi kan göra Sundsvall bättre, så får väljarna avgöra i september om vilken riktning Sundsvall tar.

Oskar Brusell (M), ledamot i individ- och arbetsmarknadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan