Annons

Annons

Annons

Södermalm

Debatt
Arg hundägare: Jag är trött på allt skräp i Fagerdalsparken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag som hundägare i Sundsvall är trött på att se allt skräp på marken varje gång jag går i Fagerdalsparken. Det ser så äckligt och ovårdat ut. Är det för att det inte finns några soptunnor i närheten? Nej, det är för att folk är för lata för att hämta skräpet de tappar när de återvinner.

Hur kan en så bra grej som en återvinning bli något så dåligt för miljön bara på grund av några lata människor inte orkar hämta det som blåser i väg? Detta måste få ett slut nu, skriver "Arg hundägare".

Bild: Arkivbild, Josefine Karlsson

Annons

Annons

Hur kan en så bra grej som en återvinning bli något så dåligt för miljön bara på grund av några lata människor inte orkar hämta det som blåser i väg? Detta måste få ett slut nu!

Alla djur i området påverkas av den där plastpåsen eller metallburken som du var för lat för att hämta, när du tappade den på backen. Hur skulle det kännas om det var din hund eller ditt barn som råkade äta en metallbit som låg på backen?

Tänk om det är just din plastpåse som dödar en oskyldig liten fågel. Enligt regeringens hemsida så dör mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast i naturen.

Om du fortfarande tycker att det känns för jobbigt att plocka upp din plastpåse så kan jag berätta att nu kan man faktiskt få böter för nedskräpning.

Om du tänker att skräpet ändå kommer att brytas ner naturen så har du helt fel. Enligt Håll Sverige rent så försvinner inte allt skräp helt. Som till exempel plastpåsar, det tar 10–20 år för en plastpåse att bli osynlig för ögat men den blir till mikroplast som finns kvar i flera hundra år och i vissa fall aldrig försvinner helt. Metallburkar kan ta upp till 500 år att brytas ned och då kommer det vara för sent att rädda naturen förändring måste ske nu.

Annons

Så nästa gång du åker för att återvinna – var noga med att pricka skräpet i containern – och dessutom i rätt container.

Arg hundägare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan