Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Hur högt ska vi kvinnor behöva skrika för att höras?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det obetalda jobbet hemma läggs ofta på kvinnornas fritid. Det obetalda jobbet är alltså sådant som att städa, tvätta, diska och jobba i trädgården, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Sedan långt tillbaka har världen haft olika syn på hur kvinnor och män får leva. Skillnaden mellan könen har alltid varit stor och förutsättningarna inom ekonomi, utbildning och mycket mer är väldigt olika. I Sverige har man i över 60 år jobbat med jämställdhetsfrågan, men tro det eller ej, denna syn på skillnaden är än kvar i dag. Tycker du det är rätt av samhället att göra skillnad på vad kvinnor och män får för möjligheter i livet? Det tycker inte jag.

För det första har män mer makt inom arbetslivet. Enligt en forskning från Medlingsinstitutet ger nio av de tio vanligaste jobben i snitt tio procent högre lön till män i jämförelse med kvinnor. Vad är poängen i det?

En annan skillnad är att det är väldigt vanligt att männen har jobb där de får bestämma mycket, som till exempel professorer, chefer och medlemmar i bolagssystem. Varför ska männen få mer när kvinnorna gör ett bättre jobb? Trots att kvinnor ofta har högre utbildning och anstränger sig mer, får det inte lika mycket för att samhället tycker att männen ska belönas.

Annons

Annons

Det obetalda jobbet hemma läggs ofta på kvinnornas fritid. Det obetalda jobbet är alltså sådant som att städa, tvätta, diska och jobba i trädgården. Medan kvinnorna jobbar hårt för att familjen ska leva tryggt och städat, ligger pappan och tar det lugnt. En pappas ursäkt är ofta "men jag har haft det stressigt på jobbet". Men hur tror du att mamman har det då? Mamman tar ofta ledigt eller jobbar deltid för att ta hand om barnen, som till exempel föräldraledighet, studiedagar eller när barnen är sjuka. Detta resulterar till att hon får lägre lön och lägre pension, inte nog med löneskillnaden vanligtvis.

Enligt NCK (Nationellt centrum för kvinnofrid) är 93 procent av alla som utsätts för sexualbrott kvinnor. Det står också att det nästan bara är män som är förövare inom detta slags brott. Varför ska kvinnorna utsättas? Kvinnorna har nästan heller ingen chans att kämpa emot männen eftersom de är längre och större än de flesta kvinnorna.

Nu kanske du tänker att detta snack om jämställdhet bara är en liten fluga som är inne just i stunden och sedan kommer flyga i väg. Men då har du fel. Jämställdheten är här för att stanna, jämställdheten är här för att förändra. Det är nu vi människor börjar fatta att det sättet vi levt på är fel och att vi måste ändra på det.

Annons

Vad vill jag få fram genom detta då? Jo, jag vill bara säga att vi måste ta tag i det här nu. Kvinnorna har levt under männens vilja så länge vi kan minnas och det är nu vi ska göra något åt det. Vi alla ska hjälpas åt för att få samma förutsättningar i livet, vi är alla människor, eller hur?

Så snälla, låt oss kvinnor få tala ut för en gång skull.

Fanny Lilja

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan