Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Hög tid att bota sjukvården från bemanningssjukan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag undrar, om inte ett av de allvarligaste problemen med hur fort sjukvårdsskeppet sjunkit ändå inte till stor del har med bemanningsbolagens framväxt att göra? skriver Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Efter att ha följt ST:s genomlysning av regionsjukvården, så blir man bara än mer frustrerad och förbannad över att så lite gjorts under så många år för att förhindra vårdskeppets sjunkande mot botten. Med accelererande och förskräckande fart!

Ett återkommande mantra under flera år från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har varit, att man bör ”komma tillrätta” med det höga beroendet av bemanningsföretag som dränerar vården genom de hutlösa priserna på den arbetskraft, främst sjuksköterskor och läkare, som hyrs ut. Men inget genomgripande görs! Det är som om man bara skickar upp röksignaler över landet som skingras av vinden och försvinner.

ST:s redovisning av antalet bemanningsföretag, som vår region använt sig av – 63 stycken – ger vid handen en fullkomligt oöverskådlig affärsverksamhet som håvar in våra skattepengar! För de hiskliga överpriser som företagen tar, får vi en patientosäker vård, slutkörd fast personal som till slut inte orkar med att ständigt introducera nya, kortvariga kollegor, som dessutom tjänar betydligt mer än de själva och ställer krav på bättre scheman än de fastanställda. Tacka tusan för att personalflykten accelererat under flera år. Överbeläggningar, dåliga scheman, ständiga hot om extra arbetspass, indragna ledigheter, ovisshet om semestrar, ja listan kan göras hur lång som helst vad gäller personalens utsatthet i vår region – och i de flesta andra.

Annons

Annons

Lägg därtill ett allt högre berg av övertid för vårdarbetarna – ett berg som dessvärre inte smälter i samma fart som polernas isberg.

Jag undrar, om inte ett av de allvarligaste problemen med hur fort sjukvårdsskeppet sjunkit ändå inte till stor del har med bemanningsbolagens framväxt att göra? Från 40-talet fram till början av 90-talet och EU- inträdet var privat arbetsförmedling förbjuden i Sverige. När marknadskrafterna släpptes lös inom alla tänkbara verksamheter, som EU påbjuder, så har inte bara sophämtning, kollektivtrafik, el- och telefonhantering, med mera, privatiserats utan även skolor, sjukvård, äldreomsorg – och arbetsförmedling. Som om utbildning, sjukvård, omsorg om funktionshindrade och äldre är att betrakta som vilka varor eller tjänster som helst! Privatiseringarna har bidragit till en allt större administrativ apparat, då verksamheter splittrade på olika utförare kräver utökade kontroller och annan byråkrati.

De som hävdar att privatiseringar är så fantastiskt, för det ökar den individuella valfriheten, sätter sin egna behovstillfredsställelse framför allas vår framtid i ett uthärdligt klimat. Samhället ska sörja för skolor, äldreomsorg och sjukvård av god kvalitet så nära de boende som möjligt för att undvika onödiga transporter – och byråkrati.

I höstens val kommer samtliga partier att överbjuda varandra med löften om satsningar på "vård, skola, omsorg". Har du hört det förut?

Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan