Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Debatt
Moderaterna vill införa ett vårdgaranti-kontor – vi måste prioritera personalen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi måste prioritera personalen. Minska på administrationen. Minska på övertidsuttaget. Minska på antalet stafetter. Bygga upp vårt varumärke som en attraktiv arbetsgivare", skriver debattförfattarna.

Bild: Ove Öst

Annons

Det går att ha två tankar i huvudet samtidigt, ibland är det till och med nödvändigt. Moderaterna är övertygade om att bland de drygt 1 500 personerna som inte arbetar vårdnära i region Västernorrland finns det människor som kan omplaceras till att bemanna ett vårdgaranti-kontor. Annars får man rekrytera. Enda anledningen till att vi vill införa ett vårdgaranti-kontor är ju att det hjälper patienten. Vilket är vårt primära uppdrag.

Annons

Annons

Att tro att vi föreslår en minskning på administrationen, utan att ha reflekterat över vad politiken måste ta bort för pålagor, är bara dumt. Naturligtvis skall inte ett färre antal administratörer göra exakt samma uppgifter som i dag. Det måste noga genomlysas vilken administration regionen behöver och vad vi faktiskt kan göra mindre av.

Pengarna räcker inte till allt! Vi måste prioritera personalen. Minska på administrationen. Minska på övertidsuttaget. Minska på antalet stafetter. Bygga upp vårt varumärke som en attraktiv arbetsgivare. Allt detta samtidigt. Det ena utesluter liksom inte det andra, snarare tvärtom.

I sommar överväger akuten på Sundsvalls sjukhus att bemanna med två sjuksköterskor på varje pass mot dagens sju. Är det rimligt? Är det värdigt våra medborgare att vi kanske inte kan ta hand om cancerpatienter i tid? Att vårdköerna ökar, att personalen går på knäna? Svaret är lika enkelt att besvara som svårt att genomföra. Nej. Svårigheten ligger hos politiken, vi måste orka och våga prioritera.

Att vårdens resurser inte är oändliga, vet nu alla i landet om, vi har ingen unik situation i Västernorrland, men vi moderater ser dagens verklighet och föreslår konkreta förändringar till gagn för verksamheten och inte minst för våra invånare. Större förändringar kräver politiskt mod, men det är också vad våra invånare förväntar sig när det inte fungerar på ett nödvändigt sätt.

Annons

Anna Strandh Proos (M), Tony Andersson (M), Hans-Erik Beck (M), Anna Dzikowska-Zasadowska (M), Eva Bergström Edström (M), Håkan Svensson (M), Johanna Zidén (M), Johan Sjöblom (M), Oskar Andersson (M), Jeanette Karlsson (M), Viktoria Jansson (M)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan