Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Sovmorgon ökar ungdomars prestationsförmåga

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om skolorna i Sverige gör som vissa i USA och Storbritannien har gjort, alltså att börja en timme senare, så hinner eleverna göra sina läxor och uppgifter mer effektivt, skriver "Morgontrött elev".

Bild: TT

Annons

Har du någon gång hört uttrycket ”trötta tonåringar”? Ungdomar som växer behöver mycket sömn men lider av sömnbrist, det visar flera undersökningar från olika delar av världen.

Hur är det då rimligt att eleverna i dagens samhälle är tvungna att börja sina skoldagar så tidigt? Jag är en högstadieelev som anser att vi elever borde få börja skoldagarna senare på morgnarna.

Annons

Själv tycker jag att det borde vara en självklarhet för oss elever att börja skolan tidigast klockan nio på morgnarna.

I både USA och Storbritannien har det utförts forskning och lärorika undersökningar där man konstaterade att ungdomar bör sova längre på morgnarna eftersom deras kroppar fortfarande håller på att växa och utvecklas.

Denna undersökning innebar att eleverna fick börja skoldagarna en timme senare varje morgon, och resultatet gav en otrolig effekt. Eleverna blev mer aktiva, fick bättre betyg, högre närvaro och färre sjukanmälningar.

Annons

Nya undersökningar visar att barn och unga i åldern 6–14 år behöver sova 9–11 timmar per natt och 15-åringar 8–10 timmar per natt. För dagens ungdomar är det ett stort problem eftersom dygnets 24 timmar inte räcker till för både skola och fritidsintressen. Kvällarna blir långa efter att skolan har gett ut fler läxor och träningstiderna bara blir senare ju äldre man blir.

Dessutom så tar det 1–3 timmar för en ungdom att somna. Hur går det då ihop att man några timmar senare är tvungen att stiga upp klockan sju för att hinna göra sig klar för skolan?

Många anser att sovmorgon är negativt för att eleverna då slutar senare, vilket bidrar till att de inte hinner med att göra sina läxor och annat när de slutar. Men om skolorna i Sverige gör som vissa i USA och Storbritannien har gjort, alltså att börja en timme senare, så hinner eleverna göra sina läxor och uppgifter mer effektivt.

Annons

Om de ens behöver ha läxor. Lärarna kan ju ändå gå upp tidigt på morgnarna för att förbereda lektioner och rätta prov. Ungdomars hälsa och välmående är viktigast, sedan kommer läxorna.

Så nu uppmanar jag dig som elev att ta kontakt med rektorn på din skola för att övertyga hen att införa sovmorgon. Be om förändring och tänk på de framtida generationerna.

Morgontrött elev

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan