Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Därför är jag stolt över att vara svensk

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Oavsett Nato-medlemskap eller inte så är förhandlingsdiplomati överordnat i det svenska samhället. I politiken. I näringslivet och bland vänner och familj, skriver Maria Lilja.

Bild: TT

Annons

Sveriges nationaldag är återigen till ända. Flertalet svenskar oroas och frågar sig vad som kommer att hända. Så även jag. Med Sverige i Nato eller inte. Med Sverige som fortsatt fredsbärare eller som en krigsmaskin när vi framöver måste agera i besvärliga frågor länder emellan.

Oavsett så är jag stolt och glad att vara svensk och att bo i Sverige.

Annons

På Sveriges nationaldag hissade jag svenska flaggan, den gula och blå. Jag åt sill och intog snaps därtill, både en och två, och utbringade "Skål för Sverige och för livet!".

Annons

Under mina levnadsår har jag varit med och skapat en trygg tillvaro. I föreningslivet. För mig själv. För mina nära vänner. Men framför allt för min älskade familj.

I Sverige har jag lärt mig prata, läsa, skriva, räkna, gå och cykla. I Sverige har jag präglats av värderingar som visar vem jag är och vad jag står upp för. Hur jag bemöter människor med andra åsikter än mina egna. Jag har fått lära mig att resonera och diskutera mig fram till vettiga lösningar för allas bästa, när olika åsikter och förslag till beslut står på spel. Istället för att skapa konflikt genom våld och handgemäng för att få min vilja och mina beslut genomförda på bekostnad av andra människor.

Sverige och svenska folket står nu inför valet av hur vi ska vara med och lösa konsekvenserna av den ryska invasionen i Ukraina. Men kommer det att ske med Sverige i ett Nato-medlemskap, eller kommer Sverige att dra tillbaka sin ansökan?

Oavsett vilket, så är förhandlingsdiplomati överordnat i det svenska samhället. I politiken. I näringslivet och bland vänner och familj. Väpnade konflikter och nukleära vapen är underordnat civila samhällets förmåga att förhandla och resonera fram beslut vid åsiktsskillnader. I alla fall i Sverige. Allt detta har Sverige givit mig och det övriga svenska folket.

Annons

Annons

Därför är jag stolt att vara svensk, framför allt på Sveriges nationaldag. Därför sjunger jag: "… Ja jag vill leva jag vill dö i Sverige…".

Maria Lilja

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan