Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Viktigt med fler bostäder och stärkt skydd för hyresgäster

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fler bostäder är viktigt både för att möjliggöra ökad inflyttning och fler jobb, men också för att bryta segregationen och minska trångboddheten, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Gunnar Bergman och Hyresgästföreningen skriver i ST 5/6 en viktig debattartikel om behovet av att valrörelsen också handlar om partiernas olika förslag för att lösa bostadsbristen och stärka hyresrätten.

Det är en ambition vi socialdemokrater delar med Hyresgästföreningen. Fler bostäder är viktigt både för att möjliggöra ökad inflyttning och fler jobb, men också för att bryta segregationen och minska trångboddheten. 

Nationellt har Socialdemokraterna satt ett mål om att minst 500 000 nya bostäder ska ha påbörjats fram till 2030 varav en stor andel ska vara hyresrätter. Sundsvall har under många år haft en lägre andel av denna boendeform än riket, men i takt med de senaste årens nybyggnationer har detta jämnats ut. Just nu planeras och byggs det hyresrätter bland annat i Matfors, Njurundabommen, Norra kajen och Bosvedjan. Det är en utveckling vi vill fortsätta främja.

Annons

Annons

Men det finns orosmoln. Moderaterna och Sverigedemokraterna, tillsammans med den övriga högerkonservativa oppositionen, beslutade vid årsskiftet att ta bort det investeringsstöd för hyresrätter som funnits de senaste åren. Detta, tillsammans med de senaste månadernas kraftiga prisökningar på byggmaterial riskerar att minska investeringarna och skapar oro. Det krävs ett nytt investeringsstöd för hyresrätter.

Idag är det för svårt för många att komma in på bostadsmarknaden och vi behöver fler bostäder till rimliga hyror. Därför går Socialdemokraterna i Sundsvall till val på att minst en markanvisning under kommande mandatperiod ska ske med låg hyra som ett tungt vägande urvalskriterium. På nationell nivå krävs också förändringar för att skillnaderna i boendekostnader mellan de som hyr sitt boende och de som äger sitt boende ska minska. Det skulle också bidra till att göra hyresrätten till en mer attraktiv boendeform.

Vi delar Hyresgästföreningens vilja att stärka skyddet för hyresgästerna i samband med omfattande renoveringar. Ett steg för att uppnå det var att (S)-regeringen i höstas gick fram med ett lagförslag för att hyreshöjningar till följd av renoveringar ska fasas in i ett lugnare tempo, men tyvärr valde Moderaterna och Sverigedemokraterna rösta ner det förslaget.

Annons

Socialdemokraterna både centralt och lokalt arbetar för att möjliggöra fler hyresrätter och stärka hyresgästernas ställning. Vi ser fram emot att både i valrörelsen och nästa mandatperiod, precis som Hyresgästföreningen, arbeta vidare med det.

Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande Sundsvall

Malin Larsson (S), riksdagsledamot

Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens vice ordförande Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan