Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
De som nyttjar privat vård smiter inte före i regionens kö

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Personer som nyttjar privat vård behandlas inte på regionens sjukhus eller mottagningar. De smiter inte före i kön, tvärtom lämnar de sin plats i kön till nästa patient som då får behandling tidigare, skriver Viveka Andersson.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Med anledning av insändaren "Sjukvården raseras av privata vårdförsäkringar som tränger sig före kön" i ST 9/6.

Enligt två socialdemokratiska politiker har regionens ekonomiska kaos och brist på personal orsakats av privata försäkringar och sjukvård.

Annons

Annons

Alla i regionen betalar skatt till sjukvården, lika mycket oavsett om de utnyttjar den eller inte. Då tillgängligheten är usel, i vissa fall på gränsen till obefintlig så väljer vissa arbetsgivare att betala försäkringar för sina anställda. Privatpersoner väljer att skaffa egna försäkringar eller att betala ur egen ficka.

Personer som nyttjar privat vård behandlas inte på regionens sjukhus eller mottagningar. De smiter inte före i kön, tvärtom lämnar de sin plats i kön till nästa patient som då får behandling tidigare.

Privatvården väljer inte sina patienter. Söker du vård och kan betala, själv eller via försäkring så får du vård. Vården får du på privat drivna mottagningar och sjukhus, inte på regionens.

Att personal försvinner från regionens sjukhus och mottagningar beror på en usel personalpolitik. Både när det gäller löner, scheman och normal personalomsorg. Mottot tycks vara: Tig och arbeta!

Jag har personligen räddats från felaktiga diagnoser och långa köer av Specialsjukhuset i Sundsvall. Jag har ingen försäkring, men föredrar att köpa god sjukvård med rimliga väntetider istället för en medelhavsresa.

Att regionen är i kaos, gavs det en bra förklaring på i ST 12/6. Chefsbyten, interna politiska konflikter, uppsägningar från personal och av personal. Det har anställts frälsare som ställt till oreda och sen fått sparken med vidhängande fallskärm.

Annons

Annons

Om insändaren speglar Socialdemokraternas syn på hur regionen fungerar och varför så hoppas jag att de inte får något inflytande på regionens sjukvård efter valet.

Viveka Andersson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan