Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Näringslivet förtjänar ändamålsenliga regelverk

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vår besöksnäring och utskänkningsverksamhet är efter över två år av pandemi och motgångar i större behov än någonsin av att enkelt kunna bedriva sin verksamhet, skriver insändarförfattarna.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Ska vi verkligen behöva söka tillstånd för att få dansa?

Näringslivet är och har alltid varit den svenska ekonomins viktigaste byggsten. Men för att näringslivet, och därmed samhället, ska kunna blomstra måste regelverken för näringslivet vara enkla, kostnadseffektiva och ändamålsenliga. Särskilt besöksnäringen är i större behov av regelförenklingar än någonsin – såväl för att starta som för att driva verksamhet.

Annons

Annons

I dagsläget är dock tillstånden dyra och krångliga. Allt från att kunna öppna hotell till att låta gäster dansa kostar tid och pengar, vilket sätter käppar i hjulen för verksamheten. Många regler fyller ett syfte, men de som är daterade och onödiga måste avskaffas.

En regel som flera gånger nästan avskaffats är danstillståndet – förbudet mot att utan tillstånd låta sina gäster röra sig rytmiskt till musik. Detta förbud, fött ut 40-talets moralpanik mot dansande ungdomar, är än idag i kraft och skapar merkostnader för våra företagare.

Detta och många andra regelverk föreslår Näringslivets Regelnämnd NNR ska förenklas eller rent av avskaffas i rapporten Näringslivets förslag till regelförbättringar i Sverige år 2022-2026. Regelbördan skapar otaliga små tyngder som tillsammans försvårar för näringslivet utan att tillföra någonting av värde. Vår besöksnäring och utskänkningsverksamhet, som efter över två år av pandemi och motgångar är i större behov än någonsin av att enkelt kunna bedriva sin verksamhet, förtjänar bättre.

Näringslivet förtjänar enkla och ändamålsenliga regelverk, utan onödiga kostnader och fria från föråldrade och onödiga begränsningar. Allt annat är slöseri med statens resurser och företagarnas energi.

Annons

Ulf Steringer, Grankotten, Sundsvall och Helene Stålbom, Stålboms konditori, Falkenberg, medlemmar av NNRs småföretagargrupp

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan