Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Placeringen av vindsnurror i Liden är orättvis

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varför ser jag inte ett enda vindkraftverk i trakterna kring Stöde, undrar insändarskribenten.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Varför är det bara vi i Liden och Holms socknar som drabbas av den otäcka ”invasiva arten”, vindsnurrornas invasion? Vi längst bort från staden Sundsvall ska ännu en gång offras, för några stadsstollars galna projekt! Denna gång är det vår viktiga skog och vackra natur som de har i siktet. Snabbt nertystas invändningar som att skogen är en naturresurs som faktiskt är förnyelsebar i det oändliga. Förra gången offrades vår vackra älvdal med allt vad det innebar och det byggdes vattenkraftverk i varje fors. Idag, 70 år senare, är det skogen, naturen och vårt glesbygdsliv som ska upp på politikens blodiga offeraltare.

Nu tvingas de 70 åriga turbinerna i vattenkraftverken allt som oftast stå stilla, för annars finns inte plats i stamnätet att överföra den nyckfulla vindkraftselen. Otaliga stopp som allvarligt skadar de annars så pålitliga turbinerna. Logiken i detta övergår vårt förstånd, men så är vi ju bara enkla bybor!

Annons

Annons

Häromdagen tog jag mig en biltur söderut från Liden över skogen på knaggliga grusvägar till Ulvsjön, en ytterst liten by beläget i skogarna utanför Stöde. Lokalproducerad teater var målet för min tripp. En resa på cirka tio mil rakt igenom i det närmaste obebyggd skog men fortfarande inom Sundsvalls kommun.

Bakom mig lämnade jag min tidigare så vackra hemby Liden, men numera så tragiskt nerlusad och omgiven av oräkneliga vindsnurror. Vindsnurror som fullkomligen invaderar vår bys omgivningar. Vart du än vänder blicken fastnar den på en snurra nära dig, andra sidan ”ån” eller på berget där bakom.

Under min bilresa över skogen mot Stöde började jag plötsligt reflektera över att vindsnurrorna saknades där. Faktiskt fanns det inte en enda snurra här borta på skogen. Hur kan detta komma sig? Varför byggs det snurror som svampar ur jorden precis runt Liden och Holm, men inte en enda i Stödes oändliga skogar? Mina tankar snurrade som på en vindsnurra hemma i Liden. Varför ser jag inte ett enda vindkraftverk i trakterna kring Stöde på min väg över skogen till lilla Ulvsjön?

Är det återigen så att det finns politiker och kanske tjänstemän i kommunen som har sina bopålar eller rötter i trakterna kring Stöde? Detta fick vi bittert erfara den gången för 20 år sedan när skolor planerades att läggas ner, alla skolor i Lidenområdet skulle försvinna men ingen skola i Stödetrakten. Enmansutredaren själv, visade det sig, hade sin bakgrund i Stöde!

Annons

När jag tidigare i veckan satt på balkongen i Njurunda hos min åldriga föräldrar och njöt av utsikten, slog det mig helt plötsligt att något saknades i den alltid så vackra panoramabilden.

Annons

Framför mig hade jag en bedårande utsikt från Mjösundsberget, men till min mycket plötsliga insikt, var det helt fritt från vindsnurror. Trots att jag såg hela fyra mil bort till tornet i Hassela, kunde jag inte se ett enda vindkraftverk.

Har månne även Njurunda precis som i Stöde, både politiker och tjänstemän som gärna vill ha vindkraftverk, men inte på sin egen bakgård eller mitt i utsikten?

Catrin Bertlin, en sorgsen Lidenbo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan