Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Sluta hugga ner den hotade regnskogen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Avskogning är det största hotet mot regnskogen, menar insändarskribenten.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Jag blir ledsen när jag ser alla utrotningshotade djur och att deras hem blir nerskövlade av oss människor. Hälften av regnskogen har försvunnit på bara de senaste hundra åren, på grund av att vi vill skapa plantage eller jordbruksmark. Dessutom har antalet vilda ryggradsdjur på planeten i snitt minskat med 68 procent mellan 1970 och 2016. Så är det inte dags att göra något åt vår utrotningshotade regnskog? 

Annons

Min åsikt är att man ska sluta hugga ner regnskogen för att kunna skapa jordbruksmark och plantage. Det gör att djuren förlorar sina hem och lättare blir utrotningshotade för att de inte har någonstans att ta skydd. När skogen bränns eller skövlas så försvinner djurens mat och de kan skada sig av elden.

Regnskogar är kanske den mest hotade livsmiljön på jorden på grund av avskogning. Varje år förstörs och försvinner cirka 100 000 kvadratmeter tropiska skogar. Att regnskogen helt enkelt försvinner för att bli något annat än en levande grönskande skog kallas för avskogning. Exempelvis skapas plantage och jordbruksmark i stället. Det är det absolut största hotet mot regnskogen.

Annons

En effekt av det här är att regnskogens procent av jordens landyta har halverats på bara de senaste hundra åren. Forskare anser att Amazonas, världens största regnskog, kan nå en ”tipping point”. Alltså om tillräckligt med skog försvinner på grund av avskogning eller skogsbränder kommer regnskogen med tiden att bli ett mer savannliknande område.

Skogsbränder är ett stort problem i regnskogar, eftersom djuren där inte är anpassade till bränderna. En regnskog är en blöt och fuktig miljö och där ska det inte brinna. Visste du att 75 procent av alla regnskogsbränder sker på grund av människor? Ni kanske tycker att vi i Sverige som bor så långt bort från Amazonas inte kan göra något åt att det. Men ni har fel! Vi har bara en planet, ett ekosystem som alla blir påverkade av. Dina handlingar ger konsekvenser för vårt ekosystem.

Annons

Det finns en lösning, sluta stötta företag som använder mycket palmolja eller liknande, som stöttar skogbränder och avskogning för att framställa sina varor. Jag uppmanar dig att bli månadsgivare till Världsnaturfonden och bli regnskogsfadder för att bidra till den biologiska mångfalden.

Arg regnskogsfadder

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan