Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Rökning skadar din hälsa och omgivning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tänk på allt positivt som händer när du blir av med nikotin, skriver signaturen W.D.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Rökning är skadligt för hälsan!

Rökare får i sig många farliga ämnen, som radon och tjära. Detta gör det svårare för röda blodkroppar att absorbera syre från luften, vilket resulterar i sämre fysisk kondition och motion.

Det finns en stor risk till att man dör när man röker, så varför gör man det? Nikotin i cigaretter är ett nervgift som är mycket beroendeframkallande och de gör att det är svårt att sluta.

Annons

Annons

Enligt tobakfakta.se fälls runt 600 miljoner träd varje år för att odla tobak.

Cigaretter är det mest kastade avfallet i världen.

Röken är gjord av plast som inte bryts ner, och kemikalierna i röken kan förorena jorden och döda fiskar. Åtta miljoner människor dör varje år av rökning. Det skadar dina lungor och har en enorm inverkan på risken för cancer.

Många som röker vill säkert sluta men har hört att det är svårt och att man kan bli sjuk när man slutar, men det finns produkter som hjälper och gör att det blir lättare att sluta röka. Att bli sjuk när man har slutat röka är normalt för att ens immunförsvar slår till mot bakterierna som gör att man kan få vanliga symtom som hosta, feber eller halsont men det går oftast över ganska fort.

Tänk på allt positivt som händer när du blir av med nikotin. Du får bättre syreupptagningsförmåga vilket kommer att göra din träning mer effektiv. Ditt immunförsvar stärks och risken för sjukdomar minskar. Du börjar lukta bättre. Din smak och luktsinne förbättras. Du kommer att sova bättre. Du kan spara mycket pengar genom att inte köpa cigaretter varje månad, vecka eller till och med varje dag!

Jag tycker att rökning borde förbjudas eftersom alla som är nära en rökare drabbas, de kallas passiva rökare. Varför skulle du spendera ditt liv på cigaretter? Varför skada dig själv och andra? Sluta röka för allas skull eftersom rökning dödar.

W.D

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan