Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Avverkning och markberedning förstör skogens liv

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Så fort marken är extra känslig och djuren har ungar, då ska det huggas, skriver debattören.

Bild: Katarina Cham Sjödén, Arkivbild

Annons

Häromdagen tog jag en lite längre skogspromenad med hund och sambo. Det var en fin dag och vi upptäckte mer än vi brukar, bland annat stora bestånd nattviol som vi nyss lärt oss känna igen, vårärt i de djupaste purpurfärger och inte minst ett kvitter som ej går att beskriva utan måste upplevas i en vårskog.

Plötsligt hördes ett annorlunda nästan varnande läte från någon fågel vi inte kände igen och efter en stund kunde vi skymta en oroad järpe som flög runt oss. Bara det kändes exotiskt, att få se vårt minsta skogshöns live, men när vi efter en stund även skymtade dess dunbollar till ungar förstod vi hennes oro och skyndade därifrån.

Annons

Annons

Nu insåg jag det viktiga i löshundsförbudet som jag ibland svurit över när vi gått i skogen och min ganska ivriga lapphund har dragit hit och dit så att jag snavat, skrapat mig och fastnat med koppel i grenar och så vidare. Men just nu var jag tacksam att han var kopplad, annars vet jag inte hur det hade gått med de här ungarna.

Både jag och min sambo var tillfreds med dagen och pratade mycket om att det ändå finns lite riktig natur kvar trots skogsbolagens ansträngningar. Ikväll när jag cyklade till ett föredrag om skogsfinnar i västra Medelpad mötte jag en maskintransport med en skördare på, men tänkte inte nämnvärt på det då det är en vanlig syn där vi bor. Men när vi kom hem igen på kvällen blev jag varse att de avverkade just där vi vandrat dagen innan.

Jag undrar hur det är möjligt att man får göra så när skogen är full av små liv så här års. Min hund får inte springa lös för han kan störa i naturens barnkammare, men de här människorna kan fara fram hur de vill. Har inte sett en avverkning på hela vintern men så fort marken är extra känslig och djuren har ungar, då ska det huggas.

En annan sak som kom upp på föredraget var att mycket av de lämningar som finns efter dessa finnar tyvärr har förstörts av avverkning och markberedning. Jag förstår att tusentals arbeten och stora delar av vår ekonomi grundar sig i skogsindustri så jag ifrågasätter inte dess existens, men det måste kunna skötas snyggare.

Uppretad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan