Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Debatt
Vården av kvinnosjukdomar behöver mer resurser

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En ordentlig satsning på kunskapsspridning inom primärvården skulle leda till att unga kvinnors smärta tas på allvar och inte som i vissa extremfall avisas som en pillerjakt, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Endometrios, även kallat vestibulit, är ett exempel på en kvinnosjukdom som drygt 200 000 kvinnor i Sverige lider av. Trots att så många är drabbade är kunskapsläget i samhället och vården i stort dåligt. Kunskapsbristen leder till att många kvinnor lider utan att få rätt diagnos eller behandling. Det här är något som vi inte kan acceptera längre. Vi i Moderaterna vill nu de kommande åren, lägga extra fokus på kvinnosjukdomar.

Det tar i genomsnitt hela åtta år innan en kvinna med endometrios får en diagnos. Sjukdomen kan göra mycket ont och drabbar var tionde kvinna med mens. Det är inte normalt att ha så ont att man knappt kan ställa sig upp, att inga receptfria läkemedel hjälper eller att man inte kan gå till jobbet eller skolan på grund av smärtor. Det är heller inte normalt att blöda upp till en liter blod under en menscykel vilket de som lider av myom kan göra. Att blöda så pass mycket kan även leda till järnbrist vilket i sin tur kan leda till depression. Det ska heller inte göra ont att ha sex, men för de som drabbas av vestibulit (vulvodyni) kan samlag vara fruktansvärt smärtfyllt.

Annons

Annons

I Västernorrland har vi ett något bättre utgångsläge än många anda län. Här finns ett flertal specialister. Glädjande nog är en av våra överläkare ordförande i den nationella arbetsgruppen som jobbar just med detta. Dessutom finns det en behandlingslinje för svår mensvärk, som möjliggör tillgänglighet för basal hormonell behandling redan i primärvården. Det är vi stolta över. Men mer behöver göras.

För att få till riktigt bra vård krävs ytterligare resurser. Vi vill därför att regionen ska bygga ut det befintliga teamet med en sexolog men också en smärtläkare. Det tillsammans med en ordentlig satsning på kunskapsspridning inom primärvården skulle leda till att unga kvinnors smärta tas på allvar och inte som i vissa extremfall avisas som en pillerjakt. 

Den här typen av sjukdom har många dolda kostnader så som sjukskrivning och därmed också en lägre pension och sämre löneutveckling. En svensk studie på området visar att sjukdomen kostar samhället 93 000 per kvinna – enbart i sjukskrivningskostnader. Hit räknar man då alltså inte de långsiktiga negativa konsekvenser som sjukskrivning från arbete ger, till exempel lägre pension och sämre löneutveckling.

Om vi får väljarnas stöd i höst kommer vi att prioritera vården av kvinnosjukdomar och se till att Region Västernorrland tar nya steg framåt och då kan bli en ledstjärna och inspiratör för övriga regioner i landet.

Anna Strandh Proos (M)

Cecilia Backlund (M)

Jeanette Karlsson (M)

Johanna Ziden (M)

Viktoria Jansson (M)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan