Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Återskapa den skola som gav barn en bra start i livet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Allt fler barn och ungdomar blir hemmasittare. Köerna till BUP växer. Dagens barn och ungdomar har historiskt höga tal av psykisk ohälsa, skriver debattförfattaren.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

På 60-talet kunde läraren säga att nu sjunger vi en sång. Eller går ut och leker tag. Den tidens lärare var inte slavar under dagens detaljerade läroplaner och styrdokument. De fick ha en mer tillåtande syn på kunskap. Den generationens barn klarade sig bra. De flesta klarade grundskolan och många gick ut gymnasiet. De flesta har arbetat och bidragit till vårt lands välfärd.

Annons

De gick i världens bästa och barnvänligaste skola.

Annons

Så är det inte för dagens barn och ungdomar. Allt fler barn och ungdomar blir hemmasittare. Köerna till BUP växer. Dagens barn och ungdomar har historiskt höga tal av psykisk ohälsa. Den enskilt viktigaste faktorn till en god hälsa är ett fungerande skolsystem. Många barn och ungdomar har idag berövats den möjligheten.

Det var fel när den tidigare ledaren för Folkpartiet och skolministern Jan Björklund påstod att skolan på 60-talet var en flumskola. Istället införde han med hjälp av tjänstemännen på Skolverket ett nytt skolsystem hämtat från industrin. Varje moment i skolan ska idag mätas att det har effekt på barns kunskapsutveckling. Kulturella inslag som att se en teater ifrågasätts. Allt fler lärare från kulturskolan portas från att undervisa barnen under skoldagen. Tiden ska användas för att lära barnen matte och att läsa och skriva.

Men i dagens skola ökar antalet i elever som inte klarar behörigheten i gymnasiet, trots den effektmätarskola som Jan Björklund införde.

Det handlar om barn och ungdomar som ser sina framtidsdrömmar krossas. Det handlar om samhället som behöver varje ung människas fulla kapacitet.

Vi socialdemokrater skapade en gång världens bästa och barnvänligaste skola. Vi kan göra det igen, där vi litar på våra pedagogers profession. En skola där pedagogerna istället för att underkänna barn och ungdomar ger dem möjligheten till en bra start i livet.

Annons

Annons

Vi gör om och gör rätt. Anpassar skolan till barn och ungdomars psykiska hälsa.

Bo Markusson, Socialdemokraterna i Granloholm

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan