Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Politiker som prioriterar fel gör att Sverige halkar efter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Som grädde på moset ökar priserna på livsmedel till väldigt höjda nivåer. Hur ska den som redan har svårt att få sin ekonomi att gå ihop klara detta?, undrar insändarskribenten.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Under årtionden efter andra världskriget var Sverige ett land som man såg upp till i många länder. När man talade om att man var svensk möttes man med respekt och viss beundran.

Men vad har hänt med vårt land under senare år? På område efter område halkar Sverige efter. Den självbild vi haft som att vi är lite före andra länder faller sönder allt mer.

Många tror fortfarande att vår sjukvård ligger i topp, medan verkligheten visar att vi numera är sämre på flera områden. Vi har växande vårdköer och människor får lida i väntan på hjälp. Lyckas man komma in på sjukhus, så kan följden bli att man får ligga i en korridor. I vissa län kan man få vård för en viss åkomma, i andra län kan samma åkomma nekas hjälp.

Annons

Allt beror på att politikerna på riksplanet inte har modet att lägga ner regionerna och låta staten ta ansvar för en jämlik vård, över hela landet. Det är viktigare att hålla sina partikamrater i länen om ryggen och se till så de har en välbetald sysselsättning trots att de inte har en bakgrund inom sjukvården. För rättvisans skull måste nämnas att KD faktiskt arbetar för en nedläggning av regionerna.

Annons

Även inom skolväsendet halkar Sverige efter och lärare flyr yrket. Utarmningen av landsbygden gör också att väl fungerande skolor där barnen trivs läggs ner.

Ser man till dödligheten bland unga vuxna så minskar den i Västeuropa men inte i Sverige. Till det bidrar de nästan dagliga morden med hjälp av skjutvapen. Den ökande gängkriminaliteten bidrar till Sveriges förfall.

De ekonomiska klyftorna i Sverige ökar dessutom för mycket enligt statsministern. Vår viktiga elförsörjning hotas på grund av våra politikers oförmåga att ta de beslut som skulle säkerställa försörjningen till dess att vi har de alternativa energikällorna på plats. Och med det följer allt högre elkostnader för invånarna.

Även drivmedelspriserna har skjutit i höjden till en nivå som tangerar att den som har långt till jobbet kanske inte längre har tillräckligt med pengar för att i slutet av månaden kunna tanka för att ta sig till sitt jobb.

När det gäller blåljuspersonal verkar all respekt för dessa samhällsfunktioner ha försvunnit. De arbetar för allas säkerhet, men hur har deras egen säkerhet tillvaratagits? Konkreta åtgärder måste till om något ska förändras.

Annons

Jordbruk, som är viktiga för vår självförsörjning blir allt svårare att bedriva. Bränslekostnader skjuter i höjden, med följd att dessa läggs ned i en omfattning som utgör ett allvarligt hot vid kriser. Och som grädde på moset ökar priserna på livsmedel till väldigt höjda nivåer. Hur ska den som redan har svårt att få sin ekonomi att gå ihop klara detta?

Annons

Sammanfattningsvis, Sverige halkar efter på många områden med de beslut som våra politiker tar och inte tar. Det viktigaste tycks ha blivit att tala om hur usel motparten är, istället för att beskriva hur man vill förändra samhället till det bättre. När vi så småningom ska gå till val finns det anledning att fundera över varför det blivit så här och vad som behövs. Allt kan inte skyllas på vad som händer Ukraina.

Jiwe

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Till toppen av sidan