Annons

Annons

Annons

Skönsberg

Debatt
Påminnelse om en nedblåst skulptur – Skönsberg behöver ”Spiral reflex” mer än någonsin

Minns ni att medan det ännu var vinter blåste Arne Jones skulptur” Spiral reflex” i Skönsberg ner?

På plats kunde man sedan ett tag se den en gång ståtliga skulpturen ligga på gatumarken som oigenkännliga plåtbitar, innan Stadsbyggnadskontoret tog hand om dem och flyttade dem till förvaring.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är nämligen Stadsbyggnadskontoret som tillsammans med Sundsvalls museum har ansvar för skulpturen.

Arne Jones skulptur Spiral reflex i Skönsberg. Till vänster syns en del av Medborgarhuset/ Folkets Hus.. Tvärs över gatan ett stycke modernism i form av ett högt bostadshus.

Bild: Maria Eilertsen

Minns ni också hur skulpturen såg ut? Fotografiet här ger en föreställning, men utseendet växlade beroende på synvinkel och ljusförhållanden. Materialet i skulpturen är aluminium med ytor målade i svart kontrasterande mot ljusa, konkava aluminiumytor med spegeleffekt.

Vid mörker lystes de ljusa fälten upp av åtta strålkastare placerade vid foten, mitten och på krönet. Den 14 meter höga skulpturen blev då som en fackla i stadsbilden. Formen ger associationer till ett växande där den övre delen, med en lätt vridning, uppstår ur den undre delen. För de som inte tycker att min beskrivning av hur Spiral reflex såg ut stämmer med deras minnesbild, så måste det ju erkännas att skulpturen på senare år inte såg ut som det var tänkt, utan hade förfallit på grund av bristande underhåll.

Annons

Annons

Skulpturen invigdes med pompa och ståt hösten 1960. Det var tal av landshövdingen, hornmusik och fyrverkerier. Konstnären Arne Jones var en ”bygdens son”, född 1914, uppvuxen i Fränsta och nära vän med författaren Lars Ahlin från Sundsvall, som han lärt känna på Ålsta folkhögskola. När Arne Jones, med ateljé och bostad i Västertorp, fick uppdraget att utforma en skulptur för Skönsberg, var han redan en framgångsrik konstnär, som med sina skulpturer satt spår på centrala platser i flera svenska städer.

Platsen för skulpturen i Skönsberg var det lilla torg som bildats 1958 då ett modernt Medborgarhus/Folkets Hus i rött tegel byggts i vinkel och ramat in torget, där skulpturen två år senare skulle invigas. Folkets Hus innehöll en mängd publika funktioner; bio, dansbana, scen för teater med mera, restaurang, föreningslokaler, bibliotek, butiker och så vidare.

Byggnadskomplexet var ritat av arkitektfirman på modet, Uhlin och Malm. Parten Lennart Uhlin var uppvuxen på Alnön. Firman har ritat flera byggnader i Sundsvallsområdet, bland annat Dagbladets hus vid Köpmangatan, Hagaskolan och andra skolor. Inredningen av Folkets Hus gjordes med lampor med mera av tidens framstående svenska formgivare.

Arne Jones (1914-1976), professor vid Konstakademien och föregångare för modernismen i Sverige.

Annons

Skönsbergs köping hade i sitt centrum med det nya Folkets Hus och med sin modernistiska skulptur av Arne Jones fått en tidsenlig folkhemsmiljö av rang som än idag, trots allt, ger Skönsbergs centrum en egen karaktär.1965 slogs Skönsbergs köping samman med Sundsvalls kommun. Avskedsfesten till köpingen hölls förstås i Skönsbergs Folkets Hus.

Annons

År 2017 gick Skönsbergs Folkets Hus i konkurs. Innan dess hade delar av den påkostade originalinredningen ersatts av sämre slag. Folkets Hus drivs idag av EQ House med olika kulturella och sociala verksamheter samt restaurang. Varken biografen eller biblioteket finns kvar, men stället är ändå ett centrum i Skönsberg och har många aktiviteter.

Skönsberg som stadsdel behöver ändå mer än någonsin Spiral reflex. Det är säkert inte enkelt att återställa skulpturen. Det måste ju göras riktigt och kräver en konstkonservator inriktad på metallarbeten, en skicklig smed och en belysningsexpert. Det finns fotografier som visar skulpturen från olika vinklar. Och det finns särskilda kommunala medel för sådana ändamål. Kanske också sponsorer.

Barbro Björk

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan