Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 11 juli 1972: Storgatan blev gåvänlig när bilarna försvann

Storgatan i Sundsvall såg underligt ödslig ut på måndagen – premiärdagen för gatan som "gåvänlig gata". Ödsligheten berodde förstås på att bilkörning inte längre är tillåten på Storgatan men också på att fotgängarna fortfarande måste använda trottoarer och övergångsställen. Storgatan får ju fortfarande användas för viss fordonstrafik och är alltså ingen riktig gågata. Men en gåvänlig gata som ska bli ännu vänligare vad det lider.

Text

Fritt fram för fotgängare är det nu mellan Esplanaden och Skolhusallén. Men övergångsställena skall fortfarande användas!

Annons

En och annan bilist uppmärksammade inte förbudstavlorna utan körde in på Storgatan som vanligt. Också på Varvsgränd och Thulegatan stod bilar parkerade vid infarterna på gatorna. På Ågatan som ju nu får ta emot en större trafikbelastning än tidigare råder stoppförbud men också där fanns rader av bilar parkerade. Trafikvakterna delade ut varningslappar och upplyste alla som stannade om stoppförbudet.

Annons

Annons

– Det flöt rätt bra redan första dagen tycker jag, säger trafikinspektör Eric Johansson vid sundsvallspolisen. Det var väl en och annan turist som körde in på Storgatan trots förbudsskyltarna men trafikvakterna var instruerade att upplysa alla om nyordningen.

– Dessutom blir det ju betydligt bättre för de som arbetar i fastigheterna efter Storgatan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan