Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 15 juli 1972: Tassemaran, 9, i Ånge räddad ur djup brunn

Tassemaran, 9 år, Ånge vållade en väldig uppståndelse på fredagskvällen. Hon ramlade ner i en djup brunn och kunde först efter det att brandkåren kallats och husse, bagarmästare Rune Odhner gjort en djärv klättring, räddas.

Tassemaran är en släthårig tax, modigt skällande nästan jämt, utom den timslånga tiden djupt nere i den mörka brunnen. Då låg hon alldeles tyst, kved bara litet övergivet, när matte pratade med henne.

Lyckligt återförenade efter brunnsäventyret husse Rune och matte Gullvi Odhner med Zeppo och brunnsräddade Tassemaran.

Annons

Plötsligt var hon försvunnen. Matte och husse började söka. De ropade. Men Tassemaran svarade inte. Hon var som uppslukad av jorden.

De fortsatte sitt sökande, sträckte ut det in mot skogen. Ingenstans fanns Tassemaran. Då ansåg husse Rune att man han nog måste undersöka brunnen ordentligt. Han flyttade på bräderna, som täckte den, men såg ingenting. Matte Gullvi såg något som glimmade till i djupet, ett par ögon. Det var hennes Tassemaran.

Annons

Annons

Brandkåren kallades och de ställde en stege och en livlina till Rune Odhners förfogande, gav honom en hjälm och han klättrade ner. Han fick tag på Tassemaran som hamnat på en hög murkna plankbitar 10 meter ner.

Fallet hade inte skadat Tassemaran. Hon reste sig på bakbenen mot husse och kröp snällt in i hans famn.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan