Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 16 juli 1972: Stämning i Stöde av spelmansfioler

Det var stämning i dubbel bemärkelse då spelmansstämman i Stöde öppnades på lördagen. Dalmål och stockholmska blandades med tonerna från gånglåtar. Spelmän i alla färger och storlekar satt i buskarna och stämde sina instrument medan intresserade åhörare samlades på Huberget för att höra uppspelningarna till samspelsmedaljen. Så tala om stämning.

En härlig stämning rådde på lördagen på Huberget, då spelmansstämman inleddes med gemensam uppspelning. Ett 85-tal spelmän deltog och skall på söndagen deltaga i medaljutdelning i samspel.

Annons

Unga och gamla, män och kvinnor kom uppför backen till bergets topp med sina instrument, främst fioler men även en och annan nyckelharpa. En spelman är alltid glad – och gör andra glada genom hela sin uppenbarelse – färgprakt och spelglädje i en salig blandning.

På hemmaplan befann sig bl a Stig Johansson, Torpshammar, Cent Berggren, Matfors, Hans och Rudolf Halvarsson, Fränsta, och Hadar Håkansson, Anundgård. Stämmans huvudtema är uppspelning för samspelsmedalj. Lördagen ägnades åt övningar och själva uppspelningen, men det är på söndagen som den stora folkfesten blir med medaljutdelning.

Och så klämde hela gänget, 85 man, med i "Ljustorpspolskan" under ledning av Torsten Karlsson, så det ekade över hela stödebygden. För se det var stämning, det ...

Annons

Annons

Till toppen av sidan