Annons

Annons

Annons

Debatt
Replik: Socialdemokraterna saknar trovärdighet ifråga om vården

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på Socialdemokraterna: Vi ska ta kontrollen över sjukvården, i ST 26/5.

Hade ni på allvar brytt er om de katastrofala vårdköerna hade ni redan för flera år sedan sett till att börja förbättra arbetsvillkoren, löneutvecklingen och förutsättningarna för de som arbetar inom vården, skriver debattförfattaren.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Annons

Vi delar Socialdemokraternas uppfattning om att vi inte ska ha A- och B-lag inom vården och att alla svenskar har rätt till kvalitativ vård på lika villkor. Det är också därför Sverigedemokraterna är ett av de partier som satsar mest på just hälso- och sjukvården på både regional och riksnivå.

Att Socialdemokraterna vill ”ta tillbaka” kontrollen över välfärden är något S-företrädare upprepat ett antal gånger den senaste tiden. Det låter naturligtvis jättebra, men frågan är bara vem man ska ta tillbaka kontrollen ifrån?

Socialdemokraterna har styrt Sverige i snart ett decennium och har under den tiden haft gott om möjlighet att stärka svensk hälso- och sjukvård; exempelvis genom att från statligt håll ta ett större ansvar över vården.

Det vi istället har sett är att Socialdemokraterna gång på gång – även på regional nivå – konsekvent nedprioriterat vården och låtit både vårdköer och vårdpersonalens arbetsmiljö försämras allt mer.

Hade ni på allvar brytt er om de katastrofala vårdköerna hade ni redan för flera år sedan sett till att börja förbättra arbetsvillkoren, löneutvecklingen och förutsättningarna för de som arbetar inom vården. Det är varken förtroendeingivande eller seriöst att komma med den här typen av spel för gallerierna tre månader före ett riksdagsval.

Annons

Verkligheten talar sitt tydliga språk – ni har fullkomligt misslyckats med att hålla nere vårdköerna och att förbättra arbetsmiljön för alla de som arbetar inom vården. Vår rekommendation till Socialdemokraterna är därför att ni rannsakar er själva och slutar prata runt de enorma problem som svensk hälso- och sjukvård brottas med idag. Svenska folket är less på era ursäkter vid det här laget.

Linda Lindberg (SD), Socialpolitisk talesperson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan