Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Sänk din elkostnad i ett vindkraftskooperativ

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Medlemmarnas el kommer inte från specifika vindkraftverk, som en dag är gamla och tas ur bruk – utan från den sammanlagda produktionen, skriver debattförfattaren.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Många drar en lättnadens suck nu när elpriserna är tillbaka på hanterbara nivåer. Men att glädjas åt lågt rörligt elpris under sommaren, och behålla ett rörligt elpris i förhoppning att priserna kommer stabilisera sig på dagens nivåer, är onödigt kortsiktigt. Om kriget i Ukraina fortgår i höst och vinter är en sak tämligen säker: elpriset i Sverige kommer stiga i takt med att det blir elbrist på den europeiska kontinenten.

En absolut självklar åtgärd när elpriserna nu är lägre är därför att binda sitt elavtal. Även om det ökar kostnaden för elen under sommarmånaderna, är det en trygghetsförsäkring inför vintern. Vill man dessutom samtidigt sänka sina elkostnader är det klokt att investera i egen elproduktion. Det går att göra på flera sätt. Ett sätt är att installera egna solceller, till exempel på villataket. För den som inte har möjlighet till det är ett annat sätt att gå med i ett vindkraftskooperativ, för att därigenom bli delägare i sin egen elproduktion.

Annons

Annons

Det här med elmarknad kan vara väldigt abstrakt. Men låt oss säga att det istället var priset på äpplen som stundtals rusade i höjden utifrån en efterfrågan långt större än vad skördarna ger. Ett alternativ är då att plantera ett eget äppelträd. Har man inte möjlighet till det, är ett annat alternativ att gå samman med andra och etablera en fruktträdgård, där alla i föreningen delar på äppelskörden, utifrån hur stora insatser man bidragit med. Efter hand blir fruktträden gamla och slutar ge frukt, men i en välskött fruktträdgård ersätts gamla fruktträd med nya, och äppelskörden är därför i praktiken evig.

Precis så agerar ett vindkraftkooperativ – medlemmarnas el kommer inte från specifika vindkraftverk, som en dag är gamla och tas ur bruk – utan från den sammanlagda produktionen, där nya vindkraftverk kontinuerligt ersätter äldre. Och därför ger andelarna rätt till lika mycket el idag, om tio år och om 100 år.

Sveriges vindkraftskooperativ (SVEF) är ett av de kooperativ som finns i Sverige med medlemsägd elproduktion. Namnet till trots har SVEF idag inte bara vindkraft, utan också solceller. Och konceptet är enkelt. Genom att gå med i SVEF garanteras man el utifrån hur många andelar man tecknar, och betalar sedan enbart för de faktiska driftskostnaderna – aldrig till något marknadspris eller för att bidra till någon annans vinst. Och detta för evigt – andelarna har inget bäst-före-datum.

Annons

Snart stundar ett riksdagsval, där du kommer höra olika partier berätta om hur just deras parti kommer att göra det enkelt för dig att få prisvärd el. Detta trots att du redan idag har möjlighet att göra dig oberoende av elmarknad och volatila elpriser. Så se om ditt hus nu under sommaren och sänk dina elkostnader enkelt och permanent genom att gå med i ett vindkraftskooperativ.

Olivia Andrén, vice ordförande i Sveriges vindkraftkooperativ

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan