Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 21 juli 1997: Med flygande traktor över Alnö

Med ett rytande skumpar den ryska dubbeldäckaren framåt på Bänkås flygfält. Redan efter något huntratal meter lättar den sävligt, tyngd av sin last med fallskärmshoppare.

– Det är nästan som att flyga en traktor med vingar, skrattar den ryske piloten Vladimir Volokoslavski.

Malin Pedro kliver ut i tomma intet, högt över Klingerfjärden. Första hoppet på ner än ett år. – Jag skulle aldrig ha gjort det där uppehållet, det här är helt underbart, jublar hon väl nere på marken igen.

Annons

Det är inte konstigt om Volokoslovski tycker att den ålderdomliga kärran känns lite tungrodd. Hemma i Ryssland arbetar han som instruktör på en akrobatflygarklubb, och har förmodligen fler flygtimmar hängande uppochned än de flesta svenska piloter.

Han är i Sundsvall en vecka för att flyga den dubbeldäckade Antonov-2:an åt Sundsvalls fallskärmsklubb. När ST besöker flygfältet på lördagen är det klubbtävling i disciplinen "Speed Star". Fem hoppare strömhoppar ut ur planet på 3.000 meters höjd och ska så snabbt som möjligt formera sig som en stjärna medan de faller.

– Det är ett mycket bra plan, säger Vladimir Volokoslavski. Det är konstruerat för att kunna starta och landa där det inte finns några riktiga landningsbanor och där det är bergigt runt omkring.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan