Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Replik: Läget är akut – vi har inte råd med Moderaternas klimatfientliga politik

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den fossilfria el som går snabbast och är billigast att bygga, vindkraften, stoppar Moderaterna i kommun efter kommun, skriver debattförfattarna.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Replik på (M) har den resultatinriktade klimatpolitik som unga vill se, i ST 13/7.

Moderaternas Oskar Brusell fortsätter anklaga Miljöpartiet för symbolpolitik i klimatfrågan. Det är ironiskt då Moderaterna är det parti som främst använder sig av en symbol, kärnkraften, för att dölja partiets obefintliga klimatpolitik.

Annons

Miljöpartiet får högsta betyg för vår klimat- och miljöpolitik av samtliga oberoende miljöorganisationer, som konstaterar att vår politik ligger närmast vad som krävs för att nå Parisavtalet. Samtidigt får Moderaterna bottenbetyg i samma undersökningar. Vi har en klimatfärdplan med 224 åtgärder för hur vi ska minska utsläppen i hela samhället. Moderaterna har en symbol de ständigt upprepar som en radioaktiv rökridå i klimatdebatten – kärnkraften. Det lanserar de som den enda lösningen på vår tids största utmaning, trots att kärnkraften både är dyr och tar lång tid att bygga ut.

Annons

Den fossilfria el som går snabbast och är billigast att bygga, vindkraften, stoppar istället Moderaterna i kommun efter kommun. Totalt har de motsatt sig nästan 100 terawattimmar vindkraft, inte minst till havs och i södra Sverige. Det är dubbelt så mycket energi som kärnkraften i Sverige ger.

Partiet lierar sig också med riksdagens främsta klimatförnekarparti, Sverigedemokraterna.

Klimatkrisen är här, läget är akut och vi måste ställa om nu. Då har vi inte råd med Moderaternas klimatfientliga politik.

I grunden är det det här som är det viktiga. För alla människor, ung som gammal. Vilket samhälle vill vi ha? Vi vill ha ett samhälle där vi hjälps åt, ser till att resurserna räcker till alla och där vi lever vi inom naturens ramar. I vårt gröna folkhem får alla en trygg uppväxt i bra skolor, i ett samhälle som präglas av tillit och respekt för alla människors lika värde.

Annons

Vi vill se en rättvis klimatomställning där hela landet är med och alla kan bidra. Med fler gröna röster kan vi komma mycket längre i det gröna samhällsbygge som krävs för ett hållbart samhälle.

Amanda Lind, riksdagskandidat Västernorrland (MP)

Johanna Simonsson, förstanamn kommunfullmäktige (MP)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan