Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 22 juli 1997: Limträfabrik ligger i startgropen

Nu återstår inte många dagar innan den nya limfabriken Daikichi AB i Ljungaverk är i gång. 25 miljoner kronor är investerade och snart läggs produktionens högsta växel i. Första provordern är redan såld och maskinerna står startklara.

Daikichi AB, nya limträföretaget i Ljungaverk, är startklart. VD Hans Nässén på bryggan har en god överblick över processen.

Annons

Efter Folketshusvägen i Ljungaverks centrum har limträfabriken etablerat sig. Det är ÅFA, Ånge fastighets- och industri som byggt de lokaler som Daikichi nu får hyra. De nya lokalerna var också en förutsättning för att verksamheten förlades i Ånge kommun, menar VD Hans Nässén från Fränsta.

Här syns ett tjugotal nya maskiner värda cirka 20 miljoner kronor. Kombinationen av hyvleri- och limpressningsutrustning är hemligheten bakom limträtekniken. En teknik som är mycket intressant för sågverksindustrin.

Annons

– Vår verksamhet är uppbyggd kring en stor volymprodukt. Men vi vill köra en standardserie. Vi är inte hur flexibla som helst, säger Nässén.

Huvudprodukterna är att tillverka en byggregel – karm- och fönsterprodukter upp till en längd av sex meter.

Annons

Annons

Till toppen av sidan