Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Replik: Svenska folket riskerar att bli utan bränslestöd – på grund av Moderaterna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vad Moderaterna glömmer att skriva är att vi har pausat reduktionsplikten och tidigarelagt utvärderingen av den, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Replik på (M): Sänk reduktionsplikten för lägre drivmedelspriser, i ST 6/7. Moderaternas bränslesvek drabbar vanligt folk. I ett osäkert ekonomiskt läge, med ökad inflation och där det har blivit dyrare att tanka vill vi socialdemokrater stötta svenska hushåll – vilket moderaterna sagt nej till.

Annons

Vi socialdemokrater la ett förslag på att betala ut ett stöd på 1 000 kronor, eller 1 500 kronor om man bor på landsbygden, till alla de som drabbats av de höga bränslepriserna. Det var pengar som skulle ha betalats ut redan efter sommaren. Men eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej till vårt förslag blir det inget ingen utbetalning. Det är helt obegripligt, samtidigt som (M) och (SD) återigen visar att de inte ställer sig på vanligt folks sida.

Annons

För oss är det självklart att stötta svenska hushåll i det höga prisläget. Därför har vi gjort om reseavdraget, sänkt skatten på bensin och diesel, och satsat särskilt på barnfamiljerna och de fattigaste pensionärerna. Moderaterna skriver i sin artikel att reduktionsplikten lett till ökade bränslepriser. Vad Moderaterna glömmer att skriva är att vi har pausat reduktionsplikten och tidigarelagt utvärderingen av reduktionsplikten. Men vi får inte tumma på att vi ska ha mer svenskt biobränsle i tanken. Det stärker vårt oberoende från länder som Ryssland, och ökar takten i klimatomställningen.

(M) vill sänka energiskatten, det kan vi också tänka oss. För oss socialdemokrater är det viktigaste att vanligt folk får stöd när priserna är höga. Därför har vi skickat in en ansökan till EU-kommissionen om att nolla energiskatten i tre månader under 2022.

(M) och (SD) har vägrat vara pragmatiska och ställa sig på vanligt folks sida. De sade nej till vårt stöd till hushållen. Tack vare (M) och (SD) kan svenska folket riskera att bli utan bränslestöd helt och hållet. För Moderaterna är politiskt spel viktigare än att svenska folket får ekonomisk kompensation. Det är ohederligt. Det är svagt. Och det är en allvarlig brist på ansvarstagande och ledarskap från Ulf Kristersson och Moderaterna.

Malin Larsson (S), riksdagsledamot

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan