Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 23 juli 1972: Stoppa-tjuven-kampanj väckte intresse bland semestrande i Njurunda

– Det här låset och de här tre nycklarna hade jag hemma i en låda. Nycklarna är olika men alla tre passar till låset. Det finns massor med sådana här lås i lägenheter överallt.

Det sa polisassistent Per Tjäder när han demonstrerade skräckexemplet bland alla olika lås inför fundersamma sommarstugeägare och semesterfirare i Njurunda på lördagen. Demonstrationen var ett led i polisens kampanj "Stoppa tjuven".

Hela lördagen ägnade en patrull från sundsvallspolisen åt stoppa-tjuven-kampanjen. Man hade valt att besöka ett antal av semesterparadisen i Njurunda. Den här bilden är från Juniskär där man började på morgonen och där det redan från början samlades många intresserade.

Annons

Det ligger allvarliga siffror bakom en kampanj som den här. I juni månad gjordes 209 stölder i Medelpad. Under sommarmånaderna i fjol ökade inbrotten med cirka 35 procent i Västernorrlands län! De flesta inbrottstjuvarna hade tagit sig in utan något större besvär och utan att behöva göra så särskilt stor åverkan på dörrarna.

– Vi valde Njurunda för den här kampanjen eftersom det bor väldigt mycket sommargäster här ute, berättar Per Tjäder. De flesta har ju lämnat en sommartom bostad, kanske med nerdragna persienner och med lås som inte skyddar särskilt bra mot tjuvbesök.

Första anhalt gjorde demonstrationspatrullen i Juniskär och det redan klockan nio på morgonen. Men det blev ändå rätt folksamt kring polisbilarna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan