Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 24 juli 1997: Krångliga frikort blir elektroniska

Tycker du att kostnadsreglerna för mediciner är krångliga? Du är inte ensam. Apotekspersonal får ägna mycket tid att förklara för kunderna hur rabattsystemet ser ut. Men nu väntar en ljusning – i form av ett elektroniskt kort.

Läkemedelssystemet som ändrades från årsskiftet är bra, tycker receptarie Pia Taper, sjukhusapoteket. Men det går åt för mycket tid att förklara för patienterna hur det fungerar. Pia Tapper välkomnar det nya elektroniska apotekskortet som enligt planera ska införas i september.

Annons

Det är inte det lättaste att kryssa sig fram i regeldjungeln kring läkemedelspriserna som gäller från första januari. Kortfattat innebär systemet att ingen ska behöva betala mer än 1.300 kronor per 12-månadersperiod.

I september införs ett elektroniskt apotekskort, där alla inköp automatiskt registreras. Kortet är kopplat till personnummer och samtliga mediciner som räknas in i högkostnadsskyddet registreras på kortet – oavsett var i landet köpet än skett. Det gör att personalen snabbt kommer att kunna se hur stor rabatt kunden har, och om nivån för frikort har uppnåtts.

– Men det kommer inte att finnas några uppgifter kopplade till kortet om vilka läkemedel eller sjukdomar patienten har, säger Pia Tapper, receptarie på sjukhusapoteket.

Annons

Annons

Till toppen av sidan