Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
(M): Det ska märkas i pensionskuvertet om du har arbetat ett helt yrkesliv

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De sämst ställda pensionärerna får lika mycket med vårt pensionsförslag som med förslaget från vänstersidan. Den stora skillnaden är att vårt förslag även stärker ekonomin för pensionärerna som har jobbat ett helt yrkesliv, skriver debattförfattarna.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Replik på insändaren Arbetet med höjda pensioner fortsätter – trots motstånd från (M) och (SD), i ST 13/7.

I grunden handlar höjd pension om respekt för alla de som varit med och byggt vårt land, skriver företrädare för Socialdemokraterna i en artikel som hävdar att Moderaterna motsätter sig höjda pensioner. Inget kunde vara mer skrämselpropaganda inför det stundande valet, eftersom det med Socialdemokraternas förslag lönar sig mindre att arbeta.

I verkligheten är det Moderaternas pensionsförslag som säkrar att ett helt arbetsliv faktiskt lönar sig, och att alla de som byggt Sverige starkt får lön för mödan. Det finns goda skäl att stärka ekonomin för landets pensionärer.

Annons

Annons

Moderaterna har tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lagt fram ett förslag som innebär den största förstärkningen av pensionärernas ekonomi sedan det nuvarande pensionssystemet infördes. Förslagen innebär 1 000 kronor mer i månaden för en ensamstående garantipensionär med bostadstillägg och 400 kronor i månaden för en genomsnittlig pensionär.

Att sänka skatten för alla pensionärer värnar arbetslinjen. Egentligen är det en självklarhet: vi ska ha ett pensionssystem som innebär en grundtrygghet för landets alla äldre, men givetvis bör det märkas i pensionskuvertet om du har arbetat ett helt yrkesliv jämfört med om man inte har jobbat alls. De sämst ställda pensionärerna får lika mycket med vårt pensionsförslag som med förslaget från vänstersidan. Den stora skillnaden är att vårt förslag även stärker ekonomin för pensionärerna som har jobbat ett helt yrkesliv. Det är både rätt och rättvist.

Det är häpnadsväckande att (C), (V) och (S) inte tycker att det ska löna sig att ha arbetat. Vi får aldrig glömma att det enskilt viktigaste för att stärka pensionerna på sikt är att fler jobbar. Därför är det viktigt också för pensionerna att fler går från bidragsberoende till egen försörjning.

Att ha en regering som lovar EU:s lägsta arbetslöshet men som istället levererar nära nog EU:s högsta arbetslöshet är kostsamt för Sveriges pensionärer. Den som har jobbat och varit med och byggt Sverige starkt ska känna att det lönar sig och att pensionen räcker till. Det är Moderaternas löfte till Sveriges pensionärer om vi får förtroendet att bilda regering efter höstens val.

Gunnar Strömmer (M), Partisekreterare

Jörgen Berglund (M), Riksdagsledamot för Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan