Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 25 juli 1972: Barnen nobbar tråkig lekplats: "Det ska vara rutschbanor"

– Bara klätterställningar är inte kul. Det ska vara rutschbanor och gungbräden. Så tycker en liten flicka, som aldrig leker i gungparken där hon bor. Det är just inga andra som leker där heller.

Medan mamma handlar leker sexåriga Monika Strömbeg från Bergsåker på barnparkeringen i Vängåvan hos Agneta Samb och Kristina Hägglund. Här i sandlådan tillsammans med Agneta.

Annons

På drygt tiotalet platser har kommunen anställda lektanter som ser till barnen och aktiverar dem. Det är vid de större lekplatserna, som också är försedda med extra leksaker i små bodar, där barnen kan leka vid dåligt väder. Vid Fridhemsgatan arbetar Lena Österberg som lektant under sommaren.

– Det är ett jättefint sommarjobb, tycker hon. Nu är det ganska tomt, men före semestrarna, och när vädret inte inte är det allra bästa har det varit omkring 20 barn om dagarna.

Annons

Annons

Lekplatsen på Norra stadsberget var mest välbesökt av de platser som ST tittade på måndagen. Också här finns en lektant, som ser efter barnen t ex när mamma och pappa besöker turistpaviljongen.

– Här är mycket roligare än hemma, tycker Anneli Östberg, som fått följa med mamma och två "dagsyskon" upp till Norra berget.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan