Annons

Annons

Annons

Annons

Zenmästarens råd för ett lugnare liv

Här påminner Mats Lönnerblad om en lite äldre bok som kan vara värda att läsa om.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

I buddhismen är Buddha föremål för kulten. Här rengör munkar Buddhastatyer. Bild: AP Photo/Lee Jin-man

Annons

Shunmyo Masuno: Konsten att leva enkelt (Översättning: Per Svensson, Volante förlag 2019)

Buddhismen är en av de fem världsreligionerna, men en religion utan gud – i grunden mer en filosofi och en etisk livsstil. I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. I boken ”Konsten att leva enkelt” visar zenmästaren och buddhistmunken Shunmyo Masuno vägen till ett lugnare och lyckligare liv, med hjälp av hundra tydliga praktiska övningar baserade på århundraden av visdom. Zenbuddhismen finns framför allt i Japan och betonar starkt meditation som en väg till befrielse (satori). "Zen" betyder rentav meditation. Men zenbuddhismen är lik den ursprungliga buddhismen i det att man försöker koppla bort det kroppsliga och bli fri från sina lidelser och begär för att nå en högre andlig frihet.

Annons

Annons

Shunmyo Masuno är överstepräst vid ett 450 år gammalt zenbuddhistiskt tempel, internationellt verksam designer av zenträdgårdar, professor i miljödesign vid en av Japans ledande konstskolor och en ofta anlitad föreläsare vid lärosäten som Harvard Graduate School och Design, Cornell University och Brown University. Och hans goda råd för hur man upplever zen i praktiken i sin vardag är inte dyra.

Buddhas lära handlar om hur vi ska leva för att slippa återfödas till ett nytt liv fyllt av begär som enligt buddhismen ses som ett lidande. Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv. Och det är främst genom etiska handlingar (karma) som buddhisten kan nå upplysning (nirvana).

Shunmyo Masuno. Bild: Volante förlag

”Konsten att leva enkelt” är både upplysande och pedagogisk. Den är uppdelad i flera delar, där del 1 handlar om 30 sätt att stärka ditt "närvande jag", del 2 om 30 sätt att ingjuta mod och tillförsikt i livet, del 3 om 20 sätt att bli mindre vilsen och orolig och del 4 om 20 sätt att göra varje dag till den bästa. Shunmyo Masuna betonar att människans vilsenhet och oro bottnar i oförmågan att acceptera att världen ständigt förändras. Vi hyser en omedveten förhoppning att vi själva, våra ägodelar och människor i vår närhet aldrig kommer att förändras. Det är när det kommer på skam som vi blir olyckliga. Masuno menar att utan förväntningarna att allt ska förbli som det är kommer vi också att bidra till andras lycka.

Mats Lönnerblad

Annons

Annons

Till toppen av sidan