Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Beklagligt att regeringen inte lyssnat på kraven på fiskestopp

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När regeringen nu föreslår en utflyttning av trålgränsen på prov kan det vara för sent, i alla fall för Oskars surströmming, skriver debattförfattarna.

Bild: Leif Johansson, Arkivbild

Annons

Nu tvingas många lokala småskaliga kustfiskare och livsmedelsproducenter att packa ihop trots stor efterfrågan på lokal fisk. Senast i raden att hotas av nedläggning är anrika surströmmingsföretaget Oskars.

Orsak? Det finns ingen större strömming kvar i havet längs vår kust, den är i princip borta liksom torsken. Strömmingen har, med grund i ökade EU-kvoter, överfiskats av stora industritrålare för att processas till fiskmjöl. Det är inte hållbart fiske, strömmingen är alltför värdefull för den ekologiska balansen i havet för att bli föda åt minkar och odlad lax. Strömmingen som fiskas lokalt, bereds lokalt och äts lokalt är också en viktig del av vårt kulturarv.

Annons

Annons

Vi i Vänsterpartiet anser det beklagligt och kanske till och med en tragedi att regeringen inte tidigare lyssnat på de varningssignaler och krav på akuta fiskestopp som strömmat in från näringen, organisationer, politiker och lokala myndigheter. När regeringen nu föreslår en utflyttning av trålgränsen på prov kan det vara för sent, i alla fall för Oskars surströmming och många kollegor i branschen.

Niklas Evaldsson, V Sundsvall

Petra Modee, V Nordanstig

Ulrica Högbergh, V Hudiksvall

Anton Larsson, V Söderhamn

Maritha Johansson, V Gävle

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan