Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
(KD): Vi budgeterar för vägunderhåll – för att säkra framkomligheten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För att upprätthålla trafiksäkerheten har hastigheterna sänkts på många vägar, vilket försämrar möjligheten till arbetspendling, boende och verksamheter i lands- och glesbygd, det vi Kristdemokrater kallar Hjärtlandet, skriver debattförfattarna.

Bild: Stefan Nolervik, Arkivbild

Annons

Vart är vi på väg? En sliten tv-fras som gör sig allra bäst när det gäller just vägarnas skick. Trafikverket lyfter i sina egna underlag till regeringen att vägarna blir allt sämre. ”Tillståndet på det statliga vägnätet har under en längre tid gradvis försämrats, och med givna anslagsnivåer kommer nedbrytningstakten att bli högre än åtgärdstakten.”

Annons

Tidigare har försämringarna framförallt synts på det mindre vägnätet, särskilt de enskilda vägarna. Nu syns försämringarna även på det större vägnätet. Potthål, lappade beläggningar och spåriga vägbanor ökar riskerna. För att upprätthålla trafiksäkerheten har hastigheterna sänkts på många vägar, vilket försämrar möjligheten till arbetspendling, boende och verksamheter i lands- och glesbygd, det vi Kristdemokrater kallar Hjärtlandet.

Annons

Ska det vara möjligt att leva och verka i hela landet måste framkomligheten säkras, inte minst på det enskilda vägnätet där många viktiga transporter börjar eller slutar. 90 procent av alla lantbrukare använder enskild väg i den dagliga verksamheten, alltså startpunkten för mjölk, kött, ägg och spannmål på väg till förädlingsindustri och affärer. Och till dig.

Vi anser att vägunderhållet behöver stärkas och lägger därför årligen 2 miljarder mer än regeringen i vårbudgetmotionen för 2023-2025. Dessutom fördelar vi ytterligare en miljard till enskilda vägar under perioden.

I Sundsvall satsar vi i vår kommunbudget tillsammans med (M) och (L) hela 58 miljoner kronor 2024 och 95 miljoner kronor 2025, plus driftskostnader för att minska underhållsskulden på kommunens vägar. Vi säkrar även medel till att vägbelysningen utanför tätort ska öka. Ska det vara möjligt att leva och verka i hela Sundsvall måste framkomligheten säkras.

Liza-Maria Norlin, toppkandidat till riksdagen (KD)

Ronja Strid, toppkandidat till kommunen (KD)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan