Annons

Annons

Annons

Debatt
Förbjud all storskalig trålning i Östersjön

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi har fått larmrapporterna länge nu, strömmingsfiskarna vid Västernorrlands kust får sämre och sämre fångster. Nyligen meddelade Oskars surströmming att de överväger nedläggning om ingen förändring sker, då det inte går att få ihop tillräckligt med strömming. Vi antar att alla surströmmingsproducenter brottas med samma problem. Det är otroligt sorgligt.

Annons

Ett kulturarv är hotat på grund av att larmrapporterna inte tagits på allvar. Det är inte bara strömmingen och surströmmingsproduktionen som är hotad, det är hela ekosystemet i Östersjön som är på väg att dö. Läget är akut.

Annons

Vi vill att hela Östersjön, från Bottenviken i norr till egentliga Östersjön i söder blir ett skyddsklassat område, skriver debattförfattarna.

Bild: Lars Windh, Arkivbild

Vi i Miljöpartiet vill se ett totalstopp för alla storskaliga industritrålare på svenska vatten. Inga undantag ska tillåtas. Industritrålarna suger upp allt som finns och lämnar inget kvar. Av den strömming och sill de tar upp går bara cirka 12 procent till mat, resten går till fiskmjöl och olja, som används mest till fisk- och minkfoder.

Vi vill att hela Östersjön, från Bottenviken i norr till egentliga Östersjön i söder blir ett skyddsklassat område. Skyddet ska ligga kvar tills ekosystemet har återhämtat sig. I en akut kris, som den här, finns det utrymme för EU-kommissionen att besluta om akut åtgärd.

Vi vill rädda hela ekosystemet från Bottenviken ner till sydligaste Östersjön. Vi vill ha det småskaliga fisket kvar. Vi vill äta vår surströmming både nu och i framtiden. Vi vill stoppa den storskaliga trålningen nu!

Amanda Lind, Härnösand/Västernorrland

Olof Dahlberg, Örnsköldsvik

Ingrid Nordlund, Kramfors

Annons

Knapp Britta Thyr, Härnösand

Anna Mellberg, Timrå

Annons

Johanna Simonsson, Sundsvall

Brita Wessinger, Sollefteå

Listettor för Miljöpartiet de gröna till kommun, region och riksdag

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan