Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Debatt
(S): Med ett starkare statligt stöd blir vården mer jämlik

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi tror inte att vården bedrivs bäst som en stor statlig jätteorganisation, skriver debattförfattarna.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Var tionde statlig krona går till hälso- och sjukvården. Summan på över 110 miljarder kronor innehåller både ersättning för läkemedel, riktade satsningar och generella bidrag. Hur pengarna sedan används är mycket upp till varje region. Det är inget vi Socialdemokrater vill ändra på.

Vi tror inte att vården bedrivs bäst som en stor statlig jätteorganisation. Vi vill däremot se ett bättre samarbete mellan regionerna och ett tydligare statligt stöd för en jämlik vård. Den vård som ges ska bygga på principen om vård efter behov. Den som är i störst behov av att träffa en läkare, få en operation eller en behandling ska gå först, inte den som har råd att betala en vårdförsäkring.

Annons

Annons

Här i Västernorrland presenterar vi flera förslag för att öka tillgängligheten till vård:

1. Vi vill begränsa antalet listade patienter för våra anställda läkare på regionens egna hälsocentraler för att förbättra arbetsmiljön och öka vårdens kvalitet.

2. Vi vill utbilda fler inom vårdens bristyrken och se fler yrkesgrupper inom vården.

3. Vi vill att alla tre sjukhus ska genomföra fler planerade operationer och att väntan från primärvård till specialistvård ska vara så kort som möjligt.

När det gäller vilka resultat som uppnåtts kan vi konstatera att av sju punkter i Socialdemokraternas valprogram för denna period kan vi helt eller delvis bocka av alla sju. Pandemin har försenat flera insatser och beslut men arbetet fortsätter för att förverkliga alla punkter.

Vi vill inte att sjukvården går samma väg som skolan. Samhällets gemensamma resurser ska gå till vård, inte bli vinster för multinationella riskkapitalbolag i ännu ett liberalt marknadsexperiment. Det är du som röstar som avgör.

Kristina Nilsson (S), riksdagsledamot och vice ordförande riksdagens socialutskott

Glenn Nordlund (S), ordförande regionstyrelsen Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan