Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Gör Selångersån väster om Åkroken till en attraktion för Sundsvall

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Selångersån skulle kunna bli en attraktion för Sundsvalls stad och kommun. Till skillnad från andra städer i Sverige med liknande vattendrag har Sundsvall inte tagit tillvara potentialen i sitt centrala vattendrag.

Människor har alltid sökt sig till vatten, grönska och natur. Förklaringen är att det får oss att må bra, känna lugn, harmoni och välmående. Vår stad har upplevt en byggboom de senaste åren, vilket kommer att öka vår befolkning. Lika viktigt som att bygga boende är att omfamna det med grönområden och vattendrag. Ett samband Centerpartiet tillförde Stadsvisionen. Selångersån är en stor tillgång i det avseendet.

Sträckan längs Selångersån västerut från Åkroken till Selångersjön är i stort sett bortglömd och förfallen, skriver debattförfattarna.

Bild: Jan Olby, Arkivbild

Annons

Annons

Centerpartiet vill nu få en satsning på att lyfta Selångersån väster om Åkroken. Vid Videsbron på Västermalm börjar skyltningen för Pilgrimsleden, först till Pilgrimscenter vid Selånger kyrka och vidare vandringen mot Nidarosdomen i Trondheim.

Sträckan längs Selångersån västerut från Åkroken till Selångersjön är i stort sett bortglömd och förfallen. Strandkanter och anslutande bäckar med raviner har växt igen och träd har rasat. Det finns inga nergångar mot ån för vattenkontakt, inga bryggor att ligga och sola på eller fiska från. Här skulle det kunna vara en levande och varierad naturmiljö för rekreation och samvaro. Ett promenad- och cykelstråk som kan lyftas till en attraktion för staden.

Mark- och ägarförhållanden måste klarläggas på hela sträckan. Strandkanter röjas och rensas från nedfallna träd och skräp, muddring på vissa ställen. Öppningar skapas ner till bryggor för vattenkontakt. Bryggor anläggas med angöring för båt och flytbojar omkring. Ytor frigöras, och servering, uthyrning av kanoter och annan verksamhet av turist- och rekreationskaraktär möjliggöras. Vattenstatus mätas för möjlighet att ta ett dopp i solvarma dagar. Flora och fauna nära och i vatten dokumenteras. Vintertid kan Selångersån få en helt ny roll för vintersporter och rekreation.

Annons

Endast små insatser behövs för att lyfta vad detta vattendrag haft för betydelse för transporter, arbete och försörjning hos vår befolkning som bland annat skeppsvrak på åns botten bär vittnesmål om. Detta arbete kan göras i etapper med stor varsamhet till natur- och kulturvärden längs sträckan.

För Sundsvall/Sköns Centeravdelning

Erik Thunström, Ordförande

Reinhold Hellgren

Caroline Falk Nordin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan