Annons

Annons

Annons

Annons

Alnö

Debatt
Kvinnor som utsatts för sexualbrott förtjänar rättvisa utredningar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att vi, år 2022, lever i ett land där det i princip är riskfritt att våldta en kvinna är inte förenligt med en rättstrygg stat, skriver debattförfattarna.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Förra året anmäldes över 9 000 våldtäkter. En stor majoritet, 93 procent, av de utsatta var kvinnor. Knappt 5 av 100 anmälda våldtäkter leder till en fällande dom. Det är skrämmande siffror. 

Tidigare studier har visat stora brister i polisens arbete med sexualbrott. Det rör sig exempelvis om sena åtgärder i utredningarna och misstänkta gärningsmän som inte förhörs. Många målsägande hoppar av längs vägen och vissa gör det för att de fått ett dåligt bemötande. Så ska det inte gå till. 

Annons

Annons

Centerkvinnorna vill att de som utsätts för sexualbrott ska få upprättelse – det rör sig inte om tusentals kvinnor som ljuger, utan det är tusentals våldtäktsmän som aldrig döms. Vi vill se satsningar på att höja kompetensen om sexualbrott i poliskåren och att brotten prioriteras högre. 

Nu är det tid att värdera rättstryggheten – rätten att staten skyddar dig från att utsättas för brott och agerar om du blir det. Att vi, år 2022, lever i ett land där det i princip är riskfritt att våldta en kvinna är inte förenligt med en rättstrygg stat. Det vill vi förändra – brottsoffer förtjänar rättvisa utredningar!

Centerkvinnorna/Centerpartiet Alnö

Josefine Båsk, kommunkandidat

Anne-Li Sjölund, riksdagskandidat

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan