Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
KD: Vi kämpar för ett ännu starkare civilsamhälle

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Läger, utflykter och gemenskapsträffar som intensifieras när resten av samhället stänger ner eller reser bort, vad skulle vi göra utan dem, skriver debattförfattarna.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Sommaren är onekligen här – med vackert väder, sommarlov för barnen och förhoppningsvis lite ledigt även för oss vuxna. En del upplever semesterstress inför allt som ska packas, resas, upplevas och njutas under några korta semesterveckor.

Och sen finns det också många som upplever en långt värre stress – över att inte har råd att ta sina barn på någon resa, till ett nöjesfält eller ens köpa de sommarkläder som behövs. Barn som själva känner ångest inför en ensamhet som blir tydlig när deras kompisar berättar om allt spännande de ska vara med om under sommarlovet, med den tunga vetskapen om att den egna familjen inte kommer kunna göra detsamma.

Annons

Annons

De aktiviteter som anordnas av civilsamhället under sommaren och som möjliggör för de här familjerna och barnen att få komma hemifrån, koppla av och skaffa sig fina sommarminnen är helt ovärderliga. Läger, utflykter och gemenskapsträffar som intensifieras när resten av samhället stänger ner eller reser bort, vad skulle vi göra utan dem?

Kristdemokraterna kämpar ständigt för de viktiga och inkluderande samhällsbyggare som civilsamhällets organisationer är. Vi har under denna mandatperiod åstadkommit flera förbättringar av skatteregler som stärker organisationernas ekonomi. Vi har i flera omgångar pressat fram extra stöd till scouter, hjälpverksamhet, idrottsföreningar och kyrkor. Och vi har sett till att mer av välfärden kan utföras av idéburna organisationer.

Men vi är inte nöjda. Förutsättningarna måste bli ännu bättre för att civilsamhället ska kunna bidra fullt ut med sina mervärden. Det som varken staten eller enskilda kan åstadkomma på egen hand, utan som bara finns i de gemenskaper där vi ser och bryr oss om varandra och skapar den väv som håller samman samhället.

Kristdemokraterna är och kommer fortsätta att vara civilsamhällets röst. Det civilsamhälle som ger de utsatta i samhället en röst. Och en meningsfull sommar.

Annons

Jakob Forssmed, vice partiledare (KD)

Carl-Olof Svensson, gruppledare Ånge (KD) 

Ronja Strid, förstanamn till kommunfullmäktige i Sundsvall (KD)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan