Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vi kan inte bortse från vårt ansvar att minska konsumtionsbaserade utsläpp

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Utsläppen för produktion och transport hamnar utanför våra gränser, skriver insändarförfattaren.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Med anledning av insändaren Teknisk innovation är avgörande för att lösa klimatkrisen, i ST 29/7.

Oskar Brusell (M) skriver, utan att ange källa, att Sveriges koldioxidutsläpp halverats sedan 1970-talet. Tittar vi på Naturvårdsverkets/SCB:s statistik ser vi att inhemska utsläpp minskat med 33 procent sedan 90-talet, med en 4-procentig ökning senaste året.

Annons

Annons

Till detta måste läggas våra konsumtionsbaserade utsläpp, alltså halloumi, kläder, litium och rosa plastpelikaner för att nämna några saker som vi konsumerar men där utsläppen för produktion och transport hamnar utanför våra gränser. Andelen av dessa utsläpp har stadigt ökat under samma tid.

Man kan säga att vi varit bra på att städa hemma, men slänger vårt skräp över staketet till grannen. Eftersom koldioxid inte stoppas av några staket eller landsgränser är det i längden inget bra sätt.

Jag kan hålla med Brusell om att teknisk innovation behövs för att hantera klimatkrisen, men vi kan inte bortse från vårt eget ansvar att minska konsumtionsbaserade utsläpp.

Avslutningsvis så vill jag även referera till Naturskyddsföreningen, som granskat partiernas praktiska naturvårdsarbete, inte bara deras teoretiska uttalanden. Läs gärna hela granskningen på deras hemsida, men sammanfattningen blev att moderaterna är en ”bromskloss för klimat och miljö”. Något att tänka på inför höstens val.

Anders Olsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan