Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Replik: Målet måste vara fler ja, inte tidigare nej

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på Vindkraften är nödvändig för att täcka vårt ökande behov av el, i ST 31/7.

Miljöpartiet och Sture Ståhle skriver att vi behöver kraftig utbyggnation av elproduktion. Det har han helt rätt i, vi delar också hans bild att vindkraften kommer spela en nyckelroll då vindkraften är det snabbaste kraftslaget att bygga ut. I debatten kring det förslag som Sture skriver om gläds vi ändå, samtliga partier är eniga om att vi behöver mer vindkraft.

Annons

Om både personer som får stora kraftledningar eller vindparker nära sin tomt och kommunerna som väljer att säga ja kompenseras kan vi se strid för nya etableringar, skriver debattförfattarna.

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Sedan anförs kritik mot förslaget om att tulla på det kommunala vetot för vindkraftsetableringar. För oss och Centerpartiet är det glasklart. Beslut ska tas nära medborgaren i så många frågor som möjligt. Propositionen som lades fram är för fattig, det skulle inte förändra det faktum att 78 procent av ansökningarna om vindkraft förra året stoppades. Då propositionen inte på något sätt förändrar incitamenten för kommuner eller närboende utan enbart tidigarelägger kommunens yttranderätt – det blir helt enkelt nej tidigare, inte fler ja.

Istället bör fokus handla om hur vi ökar den lokala acceptansen. Om både personer som får stora kraftledningar eller vindparker nära sin tomt och kommunerna som väljer att säga ja kompenseras kan vi i istället se strid för nya etableringar på samma sätt som vi i dag ser kommuner göra allt i sin makt för att få en batterifabrik.

Vi behöver en mix av energislag. Öka effekten på befintlig kärnkraft, stoppa utrivningen av vattenkraft och skapa incitament för mer förnybart – mer sol- och vindkraft. Men tulla inte på det kommunala vetot.

Miljöpartiet satt sju år i regering utan att föra fram ett enda förslag i linje med finsk modell, vår fråga till Sture Ståhle och Miljöpartiet är – varför väntade ni med att gå fram med förslag för fler ja?

Annons

Johan Wester, riksdagskandidat Centerpartiet

Rickard Nordin, Klimat- och energipolitisk talesperson Centerpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan