Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
KDU: Vi vänder oss starkt mot de drogliberala ungdomsförbunden

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fredagen 22/7 publicerades en artikel i Sundsvalls Tidning som konstaterade att fem av åtta politiska ungdomsförbund i Västernorrland antingen vill legalisera eller avkriminalisera cannabis. Den drogliberalism som florerar hos framtidens makthavare är synnerligen oroväckande.

Vi kan inledningsvis konstatera att i Socialdemokraternas Sverige har vi redan EU:s fjärde högsta narkotikarelaterade dödlighet. Dessa siffror och denna statistik är uppbyggd av människor. Människor som har mötts av ett svagt samhälle när de själva har varit som svagast. Det här är en utveckling som måste vändas. De liberala ungdomsförbunden vill vända på utvecklingen genom att sänka trösklarna för att få fler att bruka narkotika. Vi vill hjälpa de som ska ta sig ur, genom ett starkt civilsamhälle, en trygg bostad och en värmande hand, i den otrygga och kalla verkligheten.

Annons

Annons

Till de 17-åringar som inte klarar gymnasiet säger Sveriges drogliberala förbund att det vore en bra idé att legalisera cannabis, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

83 procent av svenskarna säger nej till att legalisera cannabis enligt en SIFO-undersökning (januari 2018). Bland de som rökte cannabis vardagligen var andelen självmordsförsök nästan sju gånger vanligare, enligt en studie publicerad i The Lancet (2014). Bland 17-åringar var det 63 procent färre som gick ut gymnasiet än bland dem som aldrig rökt cannabis, enligt samma studie. År 2019 togs 927 personer in på LVM-hem. 630 män och 297 kvinnor.

Till dessa 630 män och 297 kvinnor säger Sveriges drogliberala ungdomsförbund att det vore en bra idé att legalisera cannabis. Till de 17-åringar som inte klarar gymnasiet säger Sveriges drogliberala förbund att det vore en bra idé att legalisera cannabis. Till de ungdomar som finns bland självmordsstatistiken säger Sveriges drogliberala ungdomsförbund att det vore en bra idé att legalisera cannabis. Till landets gängkriminella säger Sveriges drogliberala ungdomsförbund att det vore en bra idé att legalisera cannabis.

En avkriminalisering, eller till och med en legalisering hade gynnat de redan starka kriminella gängen. Och missgynnat den redan svaga individen. De gängkriminella hade gjort produkten starkare för att överträffa den lagliga varianten, eller övergått till andra droger, och individen fastnar ännu lättare i ett missbruk. En lose-lose situation av rang.

Annons

Annons

Låt oss i stället utreda narkotikapolitiken för att få ner dödstalen och hjälpa fler till vård, stödja frivilligorganisationer, inrätta sprututbytesprogram, ge missbrukaren tillgång till bostad och en förväntan av att bli ren, och att tillåta medicinsk cannabis. Det den internationella forskningen visar fungerar är en politik tydligt inriktad på hjälp och vård, och det är det vi är för.

Det Kristdemokratiska ungdomsförbundet står starkt emot de drogliberala vindar som just nu blåser.

Wictor Strand, vice distriktsordförande KDU Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan