Annons

Annons

Annons

Annons

Brand på återvinningscentral i Timrå

Debatt
Skulden för branden läggs på slarviga konsumenter – har företaget inget ansvar?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av branden på Kuusakoskis återvinningscentral i Timrå.

Eftersom man tydligen känner till konsumenternas oförmåga att plocka bort batterier från det som slängs skulle företaget kanske kosta på sig en kontroll av elektronikprylarna innan de hamnar i högen av sopor, skriver signaturen MD.

Bild: Eric Westlund

I ST 6/8 säger platschefen på återvinningscentralen: "Vi kan undvika det till hundra procent den dagen vi får alla konsumenter att plocka ur batterierna innan de kastar saker på återvinningscentraler. Hela branschen jobbar väldigt hårt för att minimera risken för den här typen av bränder och för att förvara materialet på ett så säkert sätt som möjligt."

Annons

Annons

Branden i Timrå orsakades alltså, om man ska tolka platschefen, av de slarviga konsumenterna. Har företaget inget ansvar alls? Eftersom man tydligen känner till konsumenternas oförmåga att plocka bort batterier från det som slängs skulle företaget kanske kosta på sig en kontroll av elektronikprylarna innan de hamnar i högen av sopor?

Exakt vari består det "väldigt hårda jobb" branschen sägs göra för att minimera brandriskerna? Kan det vara så att den merkostnad en bättre kontroll skulle medföra för företagen gör att man helt enkelt chansar och hoppas på det bästa, det vill säga att brand inte uppstår?

MD

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan