Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Vi måste bryta segregationen för att öka tryggheten i Sundsvall

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Olle Häggström från IOGT-NTO ställer i ST 4/8 en fråga om hur de politiska partierna ser på sambandet mellan alkohol och narkotika, och grov brottslighet. Självklart finns det ett sådant samband. Narkotika förstör människors liv samtidigt som den skapar grogrund för en typ av brottslighet som på allvar utmanar samhällets trygghet och gemenskap. Alkohol är en vanlig orsak bakom social utslagning, våld och ohälsa. Socialdemokraterna motsätter sig en legalisering eller avkriminalisering av narkotika. Vi väljer istället att prioritera att både stärka det förebyggande arbetet samt utveckla behandlingsmetoder.

Annons

Precis som man sett i andra städer skapar partydrogande en grogrund för organiserad brottslighet, en brottslighet som alltför många barn och unga riskerar att dras in i, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Vi socialdemokrater går till val på att vända varje sten för att bryta segregationen och bekämpa kriminaliteten. Vi vet att segregation och ekonomiska klyftor skapar såväl ohälsa som kriminalitet. Alkoholmissbruk och narkotikaanvändandet ökar när arbetslösheten är högre och utsattheten större. För att bryta segregationen och utjämna de sociala skillnaderna i levnadsvillkor har vi valt att prioritera resurser till några prioriterade bostadsområden där utmaningarna är lite större.

Vi vill ge mer resurser till de skolor som har tuffare förutsättningar, vi utlokaliserar socialtjänsten till fyra bostadsområden för att fånga upp barn och unga i riskzon tidigare och vi satsar 15 miljoner kronor per år de kommande åren på att 250 Sundsvallsbor ska gå från försörjningsstöd till arbete, utbildning eller språkträning. Dessutom förstärker vi det förebyggande arbetet i hela kommunen genom bland annat fler fältassistenter, ett specialistteam inom socialtjänsten som ska jobba med de unga som redan befinner sig i kriminella miljöer och stärkt föräldrastöd. Vi går också till val på att förstärka socialtjänsten, erbjuda fler sommarjobb för unga och skapa en resursfördelning i skolan som skapar mer långsiktighet och bättre förutsättningar för det skolans kompensatoriska arbete.

Annons

Annons

Narkotikaanvändandet i Sundsvall sker i alla samhällsklasser och för alltför många blir droger en naturlig del av helger eller i samband med fester. Precis som man sett i andra städer skapar partydrogande en grogrund för organiserad brottslighet, en brottslighet som alltför många barn och unga riskerar att dras in i. Alla Sundsvallsbor behöver ta sitt ansvar för att se till att vi även i fortsättningen ska vara en trygg kommun.

Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens vice ordförande Sundsvall

Jonas Väst (S), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan