Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet 2022 i Västernorrland

Debatt
Bättre arbetsvillkor är en förutsättning för fler läkare

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patienter med behov ska ha rätt att få en fast namngiven läkarkontakt! Det ger bättre vårdkvalitet och ökad trygghet att läkaren känner till min sjukdomshistoria. Enligt den nya hälso- och sjukvårdslagen som trädde i kraft den 1 juli har man också rätt till fast läkarkontakt inom primärvården. Men hur ska det gå till, med regionens stora brist på allmänläkare?

Vi liberaler har ett konkret förslag, vilket vi också har lämnat in som förslag vid regionfullmäktiges sammanträde i juni. Läkare på vårdcentralen måste få bättre arbetsvillkor. Därför vill vi sätta ett tak för antal listade patienter per allmänspecialist!

För att kunna rekrytera fler läkare föreslår vi därför att varje fast läkare i regionen garanteras ett begränsat antal patienter och att det kommer att startas upp redan i höst med början på Sollefteå Hälsocentral, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

En för tung arbetssituation har gett den höga vakanssituationen som vi har idag. Hur ska man orka att jobba som ensam läkare eller med få kollegor och ta hela vårdcentralens patienter? Region Västernorrland har en tuff situation med 1 804 listade patienter per allmänspecialist. Jämtland har 990 patienter per specialistläkare, Västerbotten 1 213 och snittet i riket är 1 314 listade patienter per specialist.

Regionen har stor brist på allmänspecialister, men har aldrig haft så många ST (läkare under utbildning till specialist) – 64 idag jämfört med knappt 30 för tio år sedan. Det är viktigt att just de vill stanna och arbeta kvar men då brådskar det med att se över deras hårt belastade arbetssituation.

För att kunna rekrytera fler läkare föreslår vi därför att varje fast läkare i regionen garanteras ett begränsat antal patienter och att det kommer att startas upp redan i höst med början på Sollefteå Hälsocentral, där vakansläget är som störst. För att sedan införas i hela länet.

Vi vill också att det införs ett traineeprogram för specialisttjänstgörande läkare när de är färdiga med sin utbildning. Det krävs mycket av en färdig specialist, särskilt där det saknas kollegor. Därför ska man ingå i ett team med erfarna läkare.

Annons

En väl fungerande primärvård är det viktigaste om länets invånare ska få vård i tid! Västernorrland behöver göra allt som är möjligt för att bli en attraktiv region att arbeta inom. Vi liberaler har konkreta förslag som också ligger helt i linje med Socialstyrelsens rekommendation. Vi behöver ert förtroende i valet för att det ska bli möjligt!

Ingeborg Wiksten (L), ordf. Regionstyrelsens Vårdvalsutskottet

Camilla Nilsson (L), v.ordf. Hälso-och sjukvårdsnämnden och 2: a namn på lista till regionfullmäktige i höstens val

Annelie Luthman (L), 1: a namn på lista till regionfullmäktige i höstens val

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan