Annons

Annons

Annons

Annons

Pride Sundsvall 2022

Debatt
Det behövs ett ökat hbtq-fokus på hederskulturen

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nyligen belystes i riksmedia ett akut problem med att olika religiösa församlingar – såväl muslimska som kristna – erbjuder olika former av omvändelseterapi eller rena och skära försök att omvända yngre hbtq-personer till att vara heterosexuella.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor konstaterade i sin rapport tidigare i år att ungefär var tjugonde ungdom någon gång under sitt unga liv har utsatts för försök att bli omvänd från att vara hbtq, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

Likaså konstaterade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i sin rapport tidigare i år att ungefär var tjugonde ungdom någon gång under sitt unga liv har utsatts för försök att bli omvänd från att vara hbtq.

Ungdomarna har antingen tvingats att genomgå en omvändelseterapi, eller hotats med att tvingas gifta sig eller utsatts för liknande gärningar. Dessa "omvändelseförsök" har givetvis medfört psykiska trauma och men för ungdomar.

Öppna Moderater och partiledaren Ulf Kristersson har fördömt den så kallade omvändelseterapi och Moderaterna kommer under den kommande mandatperioden verka för att det ska lagstadgas ett förbud, liknande det som nu råder i Norge.

Ett sådant förbud är ett välkommet första steg, men det är också viktigt att se problemet i dess bredare kontext och bekämpa hederskulturen i alla dess former. Det kommer därför vara en viktig uppgift för Moderaterna på kommunal nivå att öka samverkan mellan rättsvårdande instanser och socialtjänsten för att hjälpa och stötta de ungdomar som utsätts för hedersvåld oavsett hur det uttrycks.

Kim Nilsson, förbundsordföranden Öppna Moderater

Anna Strandh Proos, distriktsordförande Öppna Moderater Västernorrland

Annons

Peteris Timofejevs, andre vice ordförande Öppna Moderater Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan