Annons

Annons

Annons

Pride Sundsvall 2022

Debatt
Alla människors lika värde kan aldrig förhandlas bort

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tänk dig en ung kvinna i 25-årsåldern med stora örhängen och vaken blick. En ung individ i dagens Sverige, som i det tysta passar sin mobil som en vakande hök för att inte missa pojkvännens signal. Han som ska lydas i det fördolda, som styr och ställer bakom en vacker fasad.

Vi satsar på allas rätt att vara sig själv här och nu, då människan unika och okränkbara värde är vår utgångspunkt, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Eller en medelålders man i en manchesterkavaj, en sådan där som bara lärare bär. Föreställ dig honom där han leker med sina syskonbarn omgiven av storfamiljen, som inget vet om hans stora hemlighet – att han älskar en annan man. En kärlek som om den kommer fram kan kosta de båda livet, för heder har fått en ny innebörd i vårt avlånga land.

Annons

Annons

Tänk dig en äldre granne som hejar så glatt varje gång hon ser dig. Hon som så gärna hade fortsatt jobba och bidra, men som av missriktad omtanke tvingades in i ensamheten.

Eller tonåringen som är på väg till en utlandssemester ovetande om att det som väntar är en omvändelseresa med syfte att radera bort "det syndfulla".

I dessa Pride-tider väljer vi att sätta ljus på alla dessa människor som dag efter dag får förställa sig och lida i det tysta i en utsatthet som sällan syns utanpå. Människor som väntar på att vi som samhälle ska säga "Stopp! Det räcker nu!". Människor som behöver konkreta förslag som faktiskt gör skillnad.

På vänstersidan har man länge varit duktig på att sätta ord på känslor. En viktig förmåga för att förstå hela människan. Också vi i KD ser att mycket behöver lösas för att säkerställa att utsatthet minskar där så är möjligt. Vi gör dock i flera fall andra val än våra motståndare. Som när de väljer att fokusera på pronomen istället för att minska köerna till BUP. Köer som drabbar inte minst unga transpersoner, som ofta befinner sig i utsatta situationer och som därmed behöver särskilda insatser som idag ofta uteblir.

Vi tror inte annat än att de flesta menar väl. Men som bekant handlar politik om prioriteringar och här måste vi hjälpas åt för att se till att förslagen når målet på snabbaste möjliga sätt.

Annons

Kristdemokraterna satsar på att stoppa hedersvåldet och förbjuda omvändelseresorna. Vi satsar på att tillgängliggöra och förbättra förlossningsvården, på att inga äldre ska tvingas lämna arbetsmarknaden i förtid om orken och viljan säger annat och på rätt vård i tid oavsett kön, läggning, ålder, bostadsort eller plånbok.

Annons

Vi satsar på allas rätt att vara sig själv här och nu, då människan unika och okränkbara värde är vår utgångspunkt. Det är den grund som leder oss i vårt arbete mot en värld där också de utsatta kan känna att samhället hör och agerar. För politik ska vara mer än en uppsättning vackra mål. Och för KD är alla människors lika värde inte förhandlingsbart.

Kristdemokrater i Medelpad:

Polina J. Larsson, KD Sundsvall

Ronja Strid, KD Sundsvall

Sven-Åke Jacobsson, KD Timrå

Carl-Olof Svensson, KD Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan