Annons

Annons

Annons

Pride Sundsvall 2022

Debatt
Jo, Pride behövs – vår läggning är inte alls så accepterad

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Har Pride tappat sitt syfte undrar Jonas i en insändare i ST.

Bilden är från Prideparaden i Sundsvall för några år sedan.

Han skriver: "Det är 2022. Ska det verkligen behövas en festival där män och kvinnor går i tåg iförd lack, läder och fjädrar för att demonstrera rätten att var och en får älska vem de vill?"

Det är en rimlig tanke. Däremot kommer jag till en annan slutsats än du, Jonas. Ja det behövs.

Att du verkar leva ett liv helt fritt från hatbrott eller fördomar tycker jag är fantastiskt. Men det är tyvärr långt ifrån alla som gör det.

Annons

Annons

Jag har blivit jagad, slagen och hotad fler gånger än jag kan räkna och även fast klimatet idag är mycket bättre än när jag var ung i Sundsvall så ser jag fortfarande det hända vänner i mitt community. Både globalt och lokalt.

Jag får fortfarande inte ge blod utan att leva i celibat enligt svensk lag. Två män mördades under Oslo Pride tidigare i år. En SD-ledamot vill kriminalisera Prideparaden samtidigt som de förbjuder flaggning med Prideflaggan i Sölvesborg tillsammans med KD. Och KD som senast nu under paraden i lördags försökte få två lesbiska tjejer som protesterade mot deras politik att lämna paraden.

Det jag försöker säga är att vår läggning inte alls är så accepterad som du verkar tro.

Och just det är själva anledningen till att Pride som demonstration startade och varför den fortfarande behövs. Straighta blir inte jagade på gatan eller nedslagna eller hotade för sin läggning och även om du inte blir det hoppas jag att du kan känna solidaritet med dina HBTQIA-syskon och önska samma för dom.

Pride är aktivism, och om du har problem med nakna människor, läder, lack eller fjädrar så finns det så mycket annat att fokusera på. Och diskussionen om vad Pride bör vara är intressant – ska vi släppa in vilka partier som helst oavsett vad de gör politiskt, till exempel?

Annons

Men Pride behöver vara. För Pride är redan nu mer än att några tar tillfället att klä sig som de vill – (vilket i sig också är aktivism). Det är politiska debatter, föreläsningar, queer scenkonst och så mycket aktivism som sker bakom den kommersiella fasaden. Och om du vill Jonas, så lovar jag att ta med dig nästa år och visa dig mitt Pride.

All kärlek,

Johan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan